Українські печериці підкорюють міжнародні ринки

Експорт печериці в 2017 році виріс в 13 разів в порівнянні з 2016 роком, досягнувши 528 тонн, або 1% внутрішнього обсягу виробництва. Про це йшлося під час Третьої Міжнародної конференції «Українське грибівництво: погляд у майбутнє».У 2017 році на третину зріс обсяг експорту міцелію компостного — він досяг рекордного показника 18 тисяч тонн. Це склало 9% від усього виробленого за рік компосту в Україні. Основні країни, в які експортують компост сьогодні: Росія, Молдова і Білорусь.

Компост для печериць в країні виробляють лише близько 10 компаній, при цьому основний його обсяг постачають чотири великі компостні двори. На них припадає близько 95% загального обсягу субстрату, який в 2017 році склав 205 тис. тонн.

Імпорт свіжого гриба і компосту відсутній, оскільки внутрішній ринок досить насичений і ціни на ньому порівняно низькі.

Навіть лідер Європи з експорту грибів — сусідня з Україною Польща — не поставила на український ринок жодної тонни грибів за останні кілька років.

У 2017 році в Україні вироблено близько 20 тис. тонн субстрату для екзотичних грибів. Експортовано 485 тонн. Імпорт відсутній. Річне виробництво гливи оцінюється в 4,8 тисячі тонн. Екзотичних грибів — шиїтаке, агроцибе, ерінгів — близько 120 тонн. У дуже незначних кількостях здійснюється виробництво інших представників екзотики. Також присутній невеликий імпорт свіжих екзотичних грибів.

Основними проблемами грибної галузі України залишаються порівняно невисока якість вирощеного гриба. Разом з тим, в останні роки багато підприємств досягли значних успіхів в усуненні цих недоліків. Зокрема, ряд підприємств успішно впровадили вимоги сертифікації ISO 22000 та отримали відповідні сертифікати.

ІЦ УАК за матеріалами agravery

Инфоиндустрия

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry