Як регулювати чисельність прихованохоботників

Наближається період заселення посівів озимого ріпаку жуками довгоносиків прихованохоботників. Розрізняють стеблового капустяного прихованохоботника та насіннєвого ріпакового.
 Стебловий капустяний прихованохоботник (Ceuthorrhynchus quadridens)

Пробуджується навесні і виходять на поверхню при середньодобовій температурі повітря 6-7 °С.  Заселяють посіви ріпаку у сонячні дні при середньодобовій температурі повітря понад 11-12 °С. Самки вигризають ямки в середніх жилках листя, черешках і стеблах і відкладають в них яйця по 3-4 шт. Ембріональний розвиток закінчується через 4-10 днів, личинки прогризають ходи в черешках листя, просуваючись до стебла і по стеблу вниз до кореневої шийки, тривалість личинкової стадії – 20-30 днів. В одній рослині може бути кілька десятків личинок.

Втрати врожаю можуть досягати 15-20%!

 

Насіннєвий ріпаковий прихованохоботник  (Ceuthorrhynchus assimilis)

Поширений повсюдно, пошкоджує озимий та ярий ріпак.  Сірий жук довжиною 2,0-2,5 мм. Густо вкритий світлими лусочками і волосками. Яйце округле, біле, 0,5 мм. Личинка довжиною до 4 мм, білувата з бурою головою, злегка вигнута, без ніг. Навесні жуки з’являються трохи пізніше стеблового капустяного прихованохоботника. Харчуються, вигризаючи ямки на квітконіжках, бутонах, квітках. Через 2-3 тижні додаткового харчування починається яйцекладка: самки прогризають отвори в стінках стручків які формуються і відкладають всередину по 1-2 яйця. Личинки відроджуються через 5-7 днів і харчуються, вигризаючи молоде насіння. Через отвори, зроблені самками довгоносика, в стручок відкладає яйця і ріпакова галиця – в стручках одночасно харчуються і її личинки. Личинкова стадія триває 25-30 днів. В кінці червня личинки прогризають в стручках вихідні отвори, падають на землю і заляльковуються на глибині 2-4 см. У липні з’являються жуки нового покоління, харчуються на хрестоцвітних бур’янах і йдуть на зимівлю. Високій чисельності шкідника сприяє суха спекотна погода.

 

Спосіб контролю:  
 – використання жовтих чашок-пасток, такі чашки використовують при :

Появі сходів;
Створенні розетки, стеблуванні;
Видовженні стебла;
Створенні бутонів;
Цвітінні та створенні стручків.

– візуальний підрахунок жуків на 100 рослинах ріпаку .

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ:

 – просторова ізоляція посівів ріпаку від минулорічних;
– знищення хрестоцвітних бур’янів;
– моніторинг за динамікою заселення посівів ріпаку жуками і їх чисельності;
– обробка посівів інсектицидами (Шаман®, Бетадим®, Контадор Дуо®).

Тож якщо Ви «в обличчя» знаєте цього шкідника, саме час детальніше дізнатись про дієві інсектициди від НЕРТУС, серед яких: Шаман®, Бетадим®, Контадор Дуо®.

Інфоіндустрія за матеріалами nertus.ua

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry