Аграрна Тернопільщина: Забуте сорго

В умовах глобального потепління аграрії краю у цьому вже переконалися, саме така прибуткова як сорго визначає економіку галузі. Не ріпак, не соняшник, не цукрові буряки. Сорго- хлібна, технічна й кормова культура.

Зерно якого містить 68-61% крохмалю,16,8-16,7%, жирів, а стебло близько 18 % цукру. З стебел одержують навіть сорговий мед (патоку). Із зерна у світі виробляють борошно, крупу, спирт, крохмаль, зелену масу на корм ВРХ, із соломи- папір, картон, червону фарбу для обробки шкір, віники. Уже років з десять соргова тема тривожить вчені уми держави, у полі їх зору сорти французької та американської селекції. Перебуваючи, в жовтні у Франції за 100-120 км від Парижа бачив на власні очі ще і незібрані й обмолочені гектари. Європейці полюбляють нішеві культури – баранячий горох- нут, квасолю, боби, земляні горіхи, салати, приправи, ревінь, часник тощо. У нас цей ринок відкритий для усіх аграріїв, фермерів, сільських підприємців.

 

Сорго- культура посухостійка тому перспектива розширення площ очевидна. Кожний гектар у сприятливі роки видає 90-80 цнт з га зерна, гірші 50-40 цнт з га. В Україні в останні роки вчені, селекціонери, агрономи- теоретики і практики призупинили відпрацювати технологію вирощування сорго, що дає змогу подвоїти урожайність, харчові й технічні властивості. А дарма сорго до десятки лідерів зерновиробництва, наближаючи до Європейського Союзу. Шанована не лише в Африці та Ізраїлі, Китаї та Індії мала б посісти чільне місце в аграрному виробництві України. сприяти розвитку тваринництва чи птахівництва.

Зателефонував до свого друга дитинства агронома- пенсіонера Івана Жлуховського з с. Бедриківців Заліщицького району. « Пригадую в кінці 70-80рр. ми в колгоспі « Золотий колос» виділяли під цю культуру майже 100 гектарів, і мали відрадні результати, урожай транспортували до складів хлібоприймальних підприємств, а подальша доля урожаю нас не хвилювало, державне замовлення виконували- і це був для трударів села закон». Вирощували на корм ВРХ, для оновлення насіння, виготовлення борошна сорго в інших не лише південних районах Тернопільщини, але на ланах усього краю. Бачив сорго на ланах Тернопільського, Збаразького, Чортківського району. Населення охоче з нього робило віники, мітли тощо, правда, одиниці на селі володіли мистецтвом галицької ікебани.

Генеральний директор НТВ «Укрсорго» Ярослав Бардин оприлюднив обнадійливий прогноз: площі під сорго можуть зростити до 1 млн га, обмежуючи його сьогодні символічними 40-49 тисячами гектарами. Сорго- пасинок, не на рік- два, а на десятиліття.

Інфоіндустрія

за матеріалами  tenews.org.ua

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry