«Агроіндустрія» пропонує сучасні виноградні технології

Вийшов серпневий номер журналу «Агроіндустрія». Головний редактор видання Оксана Король називає його «виноградним», оскільки  більшість публікацій присвячена проблемам та технології українського виноградарства. Передова стаття Оксани Король «Від вина чи до винного буму» детально досліджує правове поле, в якому доводиться працювати сімейним виноробним фермам.

Площі виноградників в Україні наразі становлять 46 тисяч гектарів, налічується 61 виробник і серед них лише чотири сімейні виноробні цехи, які мають ліцензії на виробництво вина. Для порівняння: у Франції – 840 тисяч гектарів виноградників, 65 тисяч виробників з них 15 тисяч – сімейних винокурень. Проте процедура одержання ліцензії настільки в  Україні забюрократизована, що практично не допускає фермерів до цього бізнесу, стверджує автор. Однак становище фермерів-виноробів покликаний полегшити законопроект №6693. Однак і він містить недоліки. Наприклад, забороняється мати достатній вміст спирту у вині, що необхідно десертним винам, відтак виноробами будуть визнані лише ті виробники, які продукують  вино із власного винограду.

Постійний автор журналу, авторитетний фахівець в галузі агрохімії Олександр Гончаров у своїй статті дає практичні поради щодо застосування гербіцидів на виноградниках. Цей же автор розповідає про давні, забуті технології зрошення з допомогою керамічних посудин, а точніше, горшків, які закопуються в землю.

Наукові співробітники Інституту виноградарства імені Таїрова Герус, Ковальова та Мулюкіна розповідають про найперспективніші сорти винограду для вирощування в Україні. Зокрема називаються такі сорти, як Кобзар, Оригінал, Кардишах, Таїр, Етюд, Аркадія, Загадка, Рубін таїровський та багато інших. Співробітник цього ж інституту Андрій Штирбу дає рекомендації щодо створення промислових виноградників в Україні.

Та не лише виноградом єдиним багатий цей журнал. Журналіст Наталія Рубан розповідає про нюанси так званої технології дозарювання. Це процес, при якому зібрану недозрілу продукцію в певних умовах доводять до біологічної стиглості. Як правило це роблять з допомогою етилену, застосовуючи різні хитромудрі пристрої. На полицях магазинів ви бачите, гарний продукт, але наскільки він корисний. Однак є й інші правильні технології дозарювання, які не лише зберігають всі поживні якості продукту, але й поліпшують їх. Якщо підсумувати, серпневий журнал «Агроіндустрія» надзвичайно пізнавальний і корисний для фермерів-практиків.  Передплачуйте «Агроіндустрію», передплатний індекс 60083, річна ціна 360 грн. Якщо ви є учасником «Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва»(UHBDP), то можете одержати знижку. Для отримання додаткової інформації телефонуйте за номером: +38(097)312-44-95.

Інфоіндустрія