Як можно заробити на виробництві гливи

Нове грибне виробництво налаштоване в Одесі в 2017 році невелике: 150-200 кг гливи в день. Але доходи від першого врожаю перекрили витрати. Гливу з задоволенням купують одеські ресторації та ринки.

Звільнення з роботи та підписка на новини Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва. Здавалося б, що спільного може бути між цими абсолютно різними речами? Новий бізнес — ось що!

Олександр Круть з Одеси часто бував в штольнях, які розташовані неподалік від місця його роботи і мріяв тут коли-небудь створити цех по вирощуванню грибів. Олександр був давно підписаний на розсилку проекту UHBDP, після гарячого сезону, восени 2017-го він чистив поштову скриньку та наткнувся на анонс Грибної конференції у Кирилівці, яка відбулася ще влітку.

— Мелітополь — моє рідне місто, я як раз планував вести дочку до бабусі, вирішив розшукати організаторів заходу і знайшов, — розповідає Олександр.
У Мелітополі він зустрівся з головним ідеологом конференції — старшим викладачем кафедри технологій переробки та зберігання продукції сільського господарства Таврійського державного агротехнологічного університету Іриною Бандурою. За кілька годин спілкування вона познайомила майбутнього грибівника з вимогами до цеху, в якому вирощуються гриби. Штольні забракували, адже їх потрібно обігрівати в холодну пору року та обладнати системою вентиляції, а це недешево.

Олександр зустрів в Одесі однодумця, і вони вже разом підшукали в місті підвальне приміщення, в якому можна вирощувати гриби і влітку. Коли інші виробники зупиняються, Олександр має можливість дати якісний гриб. З Мелітополя привезли якісний міцелій, запустили виробництво, по телефону в міру необхідності отримували консультації, ефективні та недорогі рішення від Ірини Бандури.

Нове грибне виробництво невелике: 150-200 кг гливи в день. Олександр каже, що вони з компаньйоном, теж Олександром, поєднують всі посади на підприємстві: вони і вантажники, і прибиральники, і технологи, і збирачі, і маркетологи, і продавці. Ринок збуту: «Привоз», одеські кафе та ресторани.

Доходи від першого врожаю перекрили стартові витрати. За півроку Олександри вивчили величезну кількість інформації, набили перші шишки. Зараз створюють більш сприятливі умови для вирощування грибів, вдосконалюють систему вентиляції, проводять санітарні роботи, паралельно шукають нові канали збуту і створюють свою торгову марку.

17-18 травня 2018 року в Мелітополі знову зберуться грибівники всієї України, Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва тут проводить виставку-конференцію «Сучасне грибівництво-2018». У Олександра Крутя великі плани на цю зустріч, він хоче познайомитися та поспілкуватися з колегами, отримані знання використати для розвитку свого виробництва.

Можливо, це і ваш шанс створити новий стабільний бізнес, дізнатися, з чого почати і як розвиватися. Участь в конференції оплачує Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва.