Чому в Україну повалили імпортні яблука?

В травні 2019 року Україна імпортувала більше 7 тис. тонн яблука. Це найбільший обсяг імпорту від початку сезону, в порівнянні із квітнем він збільшився в 7 разів, інформують в аналітичному центрі «Інфо-Шувар». Загалом на весь сезон Україні імпортувала 10,2  тис. тонн яблука.  В минулому сезоні за той самий період було імпортовано  6,2 тис. тонн яблука

Як вже повідомляли в «Інфо-Шувар», потреба в імпорті на ринку України виникла ще у квітні у зв’язку із скороченням пропозиції якісного українського яблука.

«Більшість українських виробників не вірили в зростання ціни в кінці сезону і розпродали  більшість врожаю ще до кінця зими. До того ж потенціал зберігання яблука в цьому сезоні був відносно невисоким через прискорене визрівання. Відповідно вже в квітні ми побачили зростання ціни, а українські трейдери почали імпортувати яблуко з сусідньої Польщі.

Зростанню цін на яблуко сприяла і ситуація на ринку ягід,  суниця та черешня з’явились на ринку мінімум на 10-14 днів пізніше,. Пропозиція ягід до кінця травня було обмеженою через дощову погоду в головних виробничих регіонах. Коли  від початку травня ягід на ринку стало більше,і ціни на яблуко знов почали просідати», —  коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРП «Шувар»

За даними «Інфо-Шувар» на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» протягом зберігання (жовтень-травень) ціни на яблуко в Україні зросли на 35-60%. Найбільший стрибок ціни було зафіксовано саме в травні.

 info.shuvar.com

Інфоіндустрія