Кизил майже не потребує обробок пестицидами

Кизил в Україні хоч і нова, але дуже перспективна культура для сучасного садівництва. Його сорти почали районувати у нас від 1990 року.

Порівняно з іншими плодовими кизилу властива низка біологічних переваг. Він не має періодичності плодоношення, і його промислова культура щорічно гарантує стабільний урожай плодів на рівні 25-100 кг з дерева.

Врожайність насаджень зростає з віком, їх продуктивний період тривалий і сягає 100-150 років.

Суттєвою перевагою є й те, що кизил у культурних насадженнях майже не пошкоджують хвороби та шкідники, тому такий сад не потребує обробітку хімічними пестицидами.

У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2016 рік, було 16 сортів кизилу: Вавіловець, Володимирський, Видубецький, Євгенія, Олена, Гренадер, Кораловий Марка, Лук′янівський, Миколка, Радість, Світлячок, Семен, Екзотичний, Елегантний, Билда та Михайлівський.

Також Україна має досвід інтродукції сортів кизилу іноземної селекції: Dublany, Joliko, Aratinski rani, Bačka.

Інфоіндустрія за матеріалами www.agrotimes.net