Кошик виживання: доходи громадян України не встигають за цінами

У вересні 2017 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (МПК) становила 1 369 гривень для працездатної особи, або 81% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення, а для особи, яка втратила працездатність ― 1 055 гривень, або 80% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення. Про це повідомляє прес-служба Економічного дискусійного клубу. Так, у першому місяці осені порівняно з попереднім, вартість МПК незначно знизилася: для працездатної особи ― на 8 гривень (-0,6%), для непрацездатної особи ― на 2 гривні (-0,2%). Здешевлення мінімального набору продовольства обумовлено, як і у попередньому місяці, сезонним чинником.
На вересень, як правило, припадає пік річної пропозиції вітчизняних овочів та фруктів. Саме за рахунок цього фактору на внутрішньому ринку спостерігалося зниження цін на плодоовочеву продукцію, що відповідно викликало здешевлення МПК. Вартість товарів у групах: «фрукти та ягоди» знизилася на 17% (-18,33 гривень), «овочі та баштанні» подешевшали на 5% (-4,33 грнивні), «картопля» ― на 9,1% (-4,99 гривні). Крім того, на початку сезонну переробки цукрових буряків відмічалося зниження на 1,8% вартості цукровмісних продуктів у МПК.
Разом з тим триває подорожчання продуктів харчування тваринного походження, які включено до МПК. Найвищий приріст вартості у вересні відбувся у групі «яйця» ― на 15,5% (+4,77 гривні). Додали вартості МПК м’ясна та молочна група товарів (на 3% та 1,6% відповідно). Менш відчутно, але пішла догори вартість хлібопродуктів, рибної продукції, олій рослинних.
У структурі вартості МПК першість лишається за молокопродуктами, на які припадає понад 29% всіх витрат (402 гривні). Другу позицію утримують витрати на м’ясні продукти ― більше 26% (361 гривня), а третє місце у вересні посіли хлібопродукти з часткою понад 9% (128 гривень). Найнижчу питому вагу у структурі витрат у межах МПК мають групи: «олія і рослинні жири» (2%), «інші» (2,4%) та «яйця» (2,6%).
Загалом, за розрахунками ЕДК, з початку 2017 року вартість МПК зросла: для працездатної особи ― на 135 гривень, або на 10,9%; для особи, яка втратила працездатність ― на 106 гривень, або на 11,2%. Нагадаємо, у поточному сезоні виробництво білокачанної капусти в Україні може впасти до мінімальних показників за останні 5 років.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry