Навіщо українцям російська гречка?

Така традиційна українська культура, як гречка може зникнути з українських полів, через нерентабельність її виробництва. Ціни на цей продукт обвалює імпорт з Росії. Так, в 2018 році імпорт гречки в Україну збільшився на 66,7% - до 20 тис. тонн. При цьому посівні площі під гречкою скоротилися на 42,6% - до 108 тис. га. За прогнозами аграріїв, якщо ситуація не зміниться, то в 2019 році посіви можуть скоротитися ще в два рази -  40-50 тис. га.

За словами учасника «Всеукраїнського аграрного ради», директора сільськогосподарського підприємства «Перемога» Миколи Малієнка, рентабельність гречки знижується, починаючи з 2015 року.  «Раніше ціна на гречку також підвищувалася і падала, але те, що сталося в минулому році — приголомшило українських виробників. Ми побачили, що на ринку пропонують у нас купити гречку за ціною 6-8 грн. Тобто, коли в позаминулі роки ціна була 10-12 грн — це було більш-менш рентабельно. Коли ми почали з’ясовувати, в чому причина, чому наші крупзаводи так знизили ціни на закупівлю гречки і зрозуміли, що на ринок України в необмежених кількостях почала надходити як крупа, так і зерно країни- агресора «, — сказав він.

При цьому точних даних, чому російська гречка продається в Україні за такими низькими цінами, немає. Експерти  припускають, що справа в надлишку виробництва цієї крупи, площі під якою в Росії розширюються. «Якщо і далі буде продовжуватися бездіяльність державних структур, якщо не буде захищений український виробник гречки, то на своєму прикладі я можу сказати, що в наступному році не буду її сіяти», — підкреслив Малієнко.

Також побоювання у зв’язку зі зникненням посівів гречки висловили українські бджолярі. За словами президента громадської організації «Український союз бджолярів» Володимира Стретовича, в цьому році був найнижчий збір гречаного меду, попит на який в цьому році значно зріс.

Разом з тим, директор Білоцерківського комбінату хлібопродуктів Іван Шилов зазначив, що гречка — це перспективна культура для вирощування в Україні. Українські приватні і наукові інституції займаються селекцією цієї культури — в Україні було виведено два нових сорти гречки, які по якостям значно перевершують російські. Він також зазначив, що однією з головних проблем для розвитку цієї культури є зниження рентабельності, внаслідок необмеженого ввезення гречки з Росії.

При цьому заступник директора департаменту землеробства Міністерства аграрної політики і продовольства Леонід Сухомлин зазначив, що зниження попиту на внутрішньому ринку характерно для всіх сільськогосподарських культур, які не орієнтовані на експорт. При цьому він також зазначив, що в цьому році рентабельність гречки знизилася незначно в порівнянні з 2017 роком, коли вона становила 33%.

У 2017 році українські аграрії зібрали 180 тис. Тонн гречки при врожайності 9,8 ц / га.

Інфоіндустрія