Нехай буде гречка. Чому об’єдналися виробники цього продукту?

 В Україні офіційно зареєстровано Міжнародну асоціацію виробників гречки. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на одного із засновників асоціації — директора СТОВ «Перемога» Фастівського району на Київщині Миколу Малієнка.

Завдання новоствореної асоціації полягає в сприянні поглибленню зв’язку між виробництвом та селекцією гречки, розробці нових інтенсивних технологій виробництва, в тому числі органічних, сказав Малієнко. Він переконаний, що гречка українськими аграріями недооцінюється, хоча в ній мають зацікавленість не тільки українські споживачі — хочуть придбати урожай для переробки навіть підприємства з Японії.

«Рівень урожайності понад 30 ц/га переводить гречку у розряд надприбуткових культур із рентабельністю понад 200%», — зазначив він. За словами Малієнка, торік в Україні збирали в середньому 33,6 ц/га цієї сільгоспкультури. Максимальна ж урожайність гречки в країні становила 42,6 ц/га.

У 2016 році ціни на гречку в Україні досягли рекордно високої позначки – 50 гривень за кілограм. При цьому середня ціна, за інформацією Держслужби статистики, зросла до 35,5 грн за кілограм. Урожай гречки в 2016 році сягнув 128 тисяч тонн, що на 24% менше, ніж в 2015 році. Це найнижчий показник за всю історію незалежності України.

Інфоіндустрія