Ольга Бабаянц про наслідки впливу погодно-кліматичних умов

Про вплив погодно-кліматичних умов на розвиток і поширення хвороб та врожайність сільськогосподарських культур, спеціально для Інфоіндустрії розповіла Ольга Бабаянц, д.б.н. , с.н.с., зав.відділом фітопатології та ентомології  СГІ-НЦНС, журналіст та тележурналіст, міжнародний незалежний експерт з  питань якості пестицидів та агрохімікатів.

Погодні умови року дійсно змінили багато. Стосовно ярих культур, строкатість проблем надзвичайна. Південь потерпав від посухи, інші  регіони плавали від граду та дощу.  Наразі врожай соняшнику у Степу, де пройшли дощі повинен бути непоганим. Хвороби  особливо не дошкуляли, не було їх різноманіття. Можуть бути передзбиральні проблеми з появою сірої та білої гнилі на кошику та стрімким  розвитком плямистостей  листя, спричинене головним чином альтернарією. Якщо соняшник оброблявся фунгіцидами протягом вегетації, можливо  сильного розвитку хвороб  не буде. Після серії дощів  можливим буде також інфікування насіння  сапрофітами, тому для  збереження врожаю необхідно бути провести  десикацію.  Дощі також спровокували пізній розвиток хвороб листя на кукурудзі. На зернівках відмічається розвиток фузаріозу, який  може значно погіршити врожай та його якість.

На посівах соняшнику  Лісостепу та Полісся з причини значних опадів є  висока вірогідність  стрімкої активації розвитку   альтернаріозу, ботритіозу, склеротиніозу та філлостіктозу кошику та судин стебла, що призведе до значної втрати врожаю культури. Фунгіциди використовувати вже запізно, дещо  більш спокійним розвиток хвороб буде  на раніше двічі захищених фунгіцидами посівах.  Кукурудза  може бути суттєво інфікована грибами роду фузаріїв, це необхідно буде враховувати.  Соя  має прояви аскохітозу – у Степу  найменше, у інших регіонах  досить багато.

В яких областях найбільш масове поширення хвороб? Розвиток хвороби залежить значним чином від умов, що складалися у тій чи іншій області. Передбачаю, що більш критичною ситуація є у Поліссі та строкато – у Лісостепу. Степові частини країни матимуть найменші втрати врожаю серед усіх. Ще момент.  Кількість та агресивність хвороб на с.-х. культурах  залежить певним чином від попередника.  Якщо попередник невдалий, то концентрація патогенів може бути дуже суттєвою. Часто виробники продукції абсолютно це не враховують.

Чи спостерігається стійкість сортів? Поняття стійкості сортів дуже непросте. Якщо мова йде про генетичну стійкість до збудників хвороб, вона працює, однак є ціла низка факторів, які можуть негативно впливати на її прояви.  Наразі більш важливим є рівень толерантності сортів та гібридів до розвитку хвороб – за умов втручання фунгіцидів чи без них.  Цього року на гібридах соняшнику  було  відмічено значну та яскраво виражену різницю між  витривалими щодо посухи та певної низки збудників хвороб  і такими, що були дуже слабкими. Звичайно. Що й коливання врожаю будуть також.

На Вашу думку, якої позначки  може досягти  втрата врожаю через дану ситуацію?  На ярих культурах: по соняшнику – від 12 до 18% втрат  врожаю; по кукурудзі – 7-12%, сої – до 18 – 20%.

Які рекомендації можете надати товаровиробникам у даній ситуації? Рекомендації є дуже індивідуальними – для різних умов, різних технологій вирощування, за різних систем обробітку ґрунту,  за якістю насіннєвого матеріалу, за використання ЗЗР (їх ефективність та якість) тощо.  Для кожної культури необхідно мати жорсткі регламенти вирощування.

Інфоіндустрія