Органічне землеробство існувало завжди

На сьогодні загальна площа сільськогосподарських земель в Україні становить близько 40 млн га або 80% всієї території держави. При цьому сільськогосподарська освоєність території досягає 71%, а ступінь розораності земель — 53,6% (при гранично допустимому рівні в 40%). Дослідники наполягають, що сотні мільйонів років Земля сама живила величезні ліси, луки, степи. Ніхто ґрунт не орав і не удобрював, і його родючість була невичерпною більше 6000 років.

У ХХ столітті через інтенсивний обробіток ґрунти стали збіднюватися. За останні десятиріччя вчені усвідомили багато помилок. В результаті стало розвиватися органічне землеробство, засноване на розумінні того, як взаємодіють ґрунт, рослини, тварини і сили природи.

На сьогоднішній день, ймовірно, всі чули термін «органічна продукція» хоча б декілька разів. Органічне виробництво швидко зростає в популярності, хоча, насправді, органічне землеробство було навкруги завжди. Адже слово «органічне» просто значить, що нічого неприроднього, токсичного чи шкідливого не використовується на будь-якому етапі виробничого процесу. Органічна продукція відрізняється від звичайної продукції по багатьох критеріях, але не всі ці відмінності значимі.

Для того, щоб краще зрозуміти, наскільки вигідним є органічне сільське господарство, ми повинні розглядати обидві сторони питання.

 

Переваги органічного землеробства:

 

  1. Жодна отрута не може бути корисною.

Органічне сільське господарство не використовує хімічні речовини, щоб тримати шкідників подалі від рослин, на відміну від більшості промислових господарств. Використовуються методи, які не завдають шкоди споживачу чи оточуючому середовищу (пестициди, мінеральні добрива, стимулятори росту заборонені в органічному господарстві).

 

  1. Контроль якості на широкій території.

Для того щоб продукція була помічена, як органічна, увесь процес її вирощування має бути ретельно простеженим. Органічна харчова промисловість на міжнародному рівні регулюється, що забезпечує дотримання стандартів незалежно від того, де в світі було виготовлено той чи інший продукт. Це допомагає споживачам бути впевненими, що вони дійсно отримають те, що бажають їсти.

 

  1. Кращий смак та інші властивості.

Фрукти та овочі, що органічно вирощені, повинні мати значно кращий смак, ніж інші, створені в звичайних умовах. Це пов’язано з тим, що їм надається значно більше часу для дозрівання та розвитку смакових та поживних якостей, без застосування при цьому штучних препаратів.

 

  1. Затрати знижено.

Існує багато питань навколо всього органічного: стверджується, що воно повинно багато коштувати, щоб фермеру було вигідно ним займатись та культивувати споживання.  Насправді це суперечить істині. Фактичні затрати на органічну ферму повинні бути мінімальні, адже виробники не мають вкладати великі суми в дорогі хімічні речовини та величезну кількість води, на відміну від промислових господарств.

 

  1. Оточуюче середовище не страждає.

Зовсім з іншої сторони питання органічного землеробства стоїть оточуюче середовище. В промислових господарствах хімічні речовини, які використовуються, значно забруднюють ґрунти та місцеві джерела води, що дуже негативно впливає на життя людей, тварин та рослин.

 

Недоліки органічного землеробства:

 

1.Набагато більше роботи.

Органічне виробництво вимагає багато тяжкої праці, особливо при вирощуванні органічних зернових культур. Фермери повинні постійно контролювати ситуацію на полях та взаємодіяти із своїми рослинами. Щоб гарантувати неушкодженість культур шкідливими організмами в органічному виробництві, витрачається набагато більше зусиль та часу, ніж в промисловому.

 

  1. Споживач переплачує.

Органічні продукти в супермаркеті набагато більше коштують, ніж інші. Це одна з головних причин, чому люди не завжди підтримують органічне сільське господарство. При цьому є достатньо людей, які використовують органічні продукти в більшій мірі,  ніж це корисно для здоров’я, витрачаючи недопустимі для родинного бюджету кошти. Наприклад, фунт неорганічного червоного перцю за кордоном коштує близько $2,76, в той час, як фунт органічного червоного перцю – $5,89, що вдвічі дорожче.

 

3.Схрещування трапляються.

Генетично модифіковані культури, тобто рослини, структура ДНК яких була змінена, також заборонені за органічного землеробства. Насіння цих рослин вже дають ГМО культури. Ці культури потім створюють насіння, і все повторюється. Дослідники не можуть із впевненістю стверджувати, що органічне насіння зовсім не постраждало від ГМО. Схрещування може повністю знищити ідею органічних культур в самий найближчий час.

 

Для переходу від звичайного до органічного землеробства необхідно прикласти також немало зусиль. Певні групи культур мають свої перехідні періоди:

 

  • Однорічні культури— для земельних ділянок, де вирощуються культури, котрі не використовувались щонайменше протягом двох років до посіву.
  • Багаторічні культури, крім фуражних, — ґрунти не повинні використовуватись щонайменше протягом трьох років до першого збору врожаю органічних продуктів.
  • Кормові культури, для лук і пасовищ чи багаторічних фуражних культур— щонайменше протягом двох років до початку використання кормів в якості органічних.

 

Принципи органічного сільського господарства:

– дбайливе ставлення до ґрунту, рослин, зміцнення здоров’я тварин, людей та всієї планети для нинішнього і майбутніх поколінь;

– підтримання функціонування циклів живої екологічної системи, його покращення;

– раціональне господарювання, спрямоване на захист здоров’я та благополуччя середовища.

 

Економіка переходу на органіку

 

Найбільш економічно вигідним за коштами і часом є варіант переходу до органічного землекористування на землях, які тривалий час не оброблялися. В результаті такого природного відновлення агрохімічний стан земель стабілізується або навіть покращується природним шляхом без втручання людини. До того ж, перехідний період у такому випадку може бути скорочено до 2-х років.

Щодо формування ціни на органічну продукцію, то її вартість, порівняно з продукцією, вирощеною традиційним способом, залежить від насиченості такою продукцією ринку та купівельної спроможності населення. Але, як правило, органічна продукція має вартість вищу від традиційної на 30-60%, в деяких регіонах певні види органічної продукції мають ціну на 70-100% більшу, ніж традиційна продукція.

Позитивний досвід Європи

Все ж, у всіх країнах світу «органік»-виробництво та попит на продукти, вирощені природним шляхом, стрімко зростає. Наприклад, в Естонії, Латвії та Литві з 2000-х р.р. приріст виробництва органічної продукції склав більше 100%. І цей розвиток не зупиняється, не зважаючи на те, що європейські країни вже починають скорочувати розміри субсидій для фермерських господарств. Наразі, розмір субсидій в різних країнах Центральної та Східної Європи складає від 100 до 850 євро/га. Все залежить від розміру фермерського господарства, продукції, що в ньому виробляється, кількості працівників, що задіяні на виробництві тощо. Лідером за органічним споживанням є Німеччина, яка почала впроваджувати політику здорового харчування ще у 80-х роках. Незважаючи на перевищення вартості екологічних продуктів на 40-50% порівняно з традиційними, щорічно швейцарці витрачають на придбання органічних продуктів в середньому €262 на одну особу,  датчани – €191, шведи – €177 за підсумками 2015 року.

Існує багато суперечок між вченими, практиками та споживачами. Та все ж, до органічного виробництва схильна більшість, адже в світі виникло багато нових хвороб, велика кількість регіонів планети знаходиться на грані екологічної катастрофи. Нині, ринок переповнений різноманітними пропозиціями, то ж вирішувати, чи йти шляхом інтенсифікації, чи більш природнім – фермерам. 

Олійник Вікторія, агрохімік-консультант ТОВ “Агроскоп Інтернешнл”, канд. с.-г. наук.

Полная версия статьи опубликована в журнале “Агроиндустрия”

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry