Особливості національного раціону: хліб, картопля, цукор

Українці залишаються хлібоїдами і ласунами, незважаючи на опубліковані ще рік тому рекомендації МОЗ про те, як повинна виглядати "Тарілка здорового харчування". Цю особливість національного раціону зазначив президент Асоціації дієтологів України Олег Швець, який проаналізував, як за рік змінилося меню середнього українця.

За даними Держслужби статистики, середній українець витрачає на харчування 3086 грн в місяць. При цьому на м’ясо і рибу йде 496 грн (16% витрат), на молокопродукти — 298 грн (10%), овочі і картопля — 174 грн (6%), хліб — 153 грн (5%), кондвироби — 152 грн ( 5%), фрукти — 83 грн (2,7%), яйця — 58 грн (2%), цукор — 30 грн (1%). Швець зазначив, що середні витрати на кондвироби або хліб удвічі більші, ніж, наприклад, на фрукти, хоча повинно бути однаково, а ще краще, якщо хліб замінити овочами: в них більше вітамінів і мінералів і менше калорій.

«В середньому на кожного припадає 123 г фруктів в день, а правильно буде з’їдати до 300 г, — каже дієтолог. — Овочів і картоплі в сумі виходить 493 г в день (280 + 213 г), але корисніше, якщо половину картоплі замінити бобовими — квасолею, горохом. Картопля також потрібна, як джерело калію. А ось кількість хліба слід урізати вдвічі, як і кондвиробів, що також скоротить споживання цукру, якого кожен українець з’їдає в день майже в чотири рази більше норми — 93 г при рекомендованих 25 г , максимум 50 г «.

 За молокопродуктами начебто непогано: їмо їх по 640 г в день при рекомендованих 700 г, але в меню переважають тверді сири, сметана, а повинно бути більше молока і кефіру. Поки, за словами експерта, змін в раціоні середнього українця майже немає. Тому потрібна подальша наполеглива робота МОЗ, щоб харчування населення стало збалансованим, констатував Швець.

Інфоіндустрія