Овочеві хіти українського ринку, прогнози на 2019 рік

В поточному сезоні в Україні спостерігається суттєве зменшення виробництва овочів борщового набору, що стало результатом як скорочення посадкових площ під цими культурами, так і негативного впливу погодних катаклізмів.

Підтвердженням цього є ціни, які  значно перевищують минулорічні показники. Втім, подібна ситуація спостерігається і в сусідніх країнах, а також в більшості країн ЄС, що дає можливість Україні активно нарощувати обсяги експорту. Зокрема, майже вдвічі збільшились об’єми постачання білоголової капусти. Крім того, експорт цибулі, яка стала справжнім хітом сезону 2018/19, вже сягнув рекордних показників за всю історію незалежності України. При цьому активний попит з боку експортерів провокує і небувало високі ціни на цю продукцію, що, на думку спеціалістів, вже наступного сезону може привернути увагу до вирощування даної культури «шукачів швидких грошей».

Але сезон зима-весна 2019 року може додати свої цінові сюрпризи. Обговорення стану плодоовочевого ринку традиційно пройшло на початку зими: з 4 по 6 грудня в Києві відбулася п`ятнадцята міжнародна конференція «Овочі та фрукти України-2018. Вектор на експорт», організована «АПК-Інформ» за підтримки UHBDP.

Картопля – погляд у переробку

Почнемо з «другого хліба» – картоплі. Цього року збільшення виробництва овочу призвело до падіння цін. Доля професійних виробників картоплі  в Україні щороку знижується. Дуже маленький відсоток цього овочу вирощується в комерційних господарствах. Взагалі, це продукт господарств населення. Тому, якщо скорочується площа в професійних картопляних господарствах, це не завжди буде гарантувати, що вища ціна складеться наступного року. Ця тенденція збережеться і в 2019 році – головну «скрипку» на картопляному на ринку буде відігравати продукція дрібних господарств  та населення.

Основний обсяг валового збору 2018 припадає на одноосібників, що відповідним чином  відображується на якості врожаю. Крім цього, через несприятливі погодні умови обсяги врожаю також скоротилися. В результаті на сьогоднішній день ціни на якісну картоплю вже в середньому в 1,5 рази вищі, ніж в аналогічний минулорічний період. Проте, за даними галузевих експертів, перспективним напрямком цього сегменту залишається переробка. З цією думкою згодні і самі крупні гравці ринку, які активно будують переробні заводи. «Ми постійно на наших конференціях стверджуємо, що продовжують будуватися деякі підприємства. По Україні є інтерес до переробки картоплі у різних виглядах. І якщо тенденція триватиме, переробка збільшиться, то, можливо, і ціна у комерційних виробників буде підтримуватися саме завдяки розвитку переробки. Якщо подивитись на динаміку виробництва і цін на картоплю, то великих коливань за останні 4 роки не відбувалося. Можна прогнозувати, що значних цінових змін у цьому сегменті не варто очікувати. Якщо не будуть якісь нові продукти з картоплі», – стверджує Олександр Хорев, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Найризикованіша капуста

Капуста залишається однією з найризикованіших культур плодоовочевого набору. На ній можна блискавично заробити, але й швидко втратити великі кошти. Найпривабливішим для фермера в останні роки є сегмент середньоранньої капусти. «Це капуста, яка  іде  після ранньої, і середні сорти. Бувають іноді такі перебої з поставками даної продукції на ринок, що ціна миттєво змінюється, іноді до двох разів. І деякі виробники вже навчились заробляти на цьому короткому проміжку часу. Виробники зараз дуже сильно звертають увагу саме на виробництво середніх сортів капусти», – впевнений Олександр Хорев.

Капуста вважається неекспортною культурою, але потенціал до збільшення експорту цього овочу є, зокрема в сезоні 2018 поставки за кордон виросли вдвічі.

Цінові прогнози на 2019 рік по капусті надприємні. Склався потенціал до росту на другу половину сезону. Така ситуація повторюється вже третій рік поспіль: зменшується виробництво, а споживання капусти залишається на тому ж рівні. І ця нестача наприкінці сезону може привести до підвищення цін.

Фермери ховають якісну моркву

Морква – це єдиний овоч борщового набору, площі якого були збільшені у 2018 році. Несприятливі погодні умови сезону не вплинули на загальне виробництво моркви. Але ціни восени склалися вищі, ніж минулого року.  Парадоксальну ситуацію пояснює Олександр Хорев: «На наш погляд, якісну моркву виробники ховають на зберігання і не дають її на ринок. Тим самим виникає невеликий дефіцит на ринку, і ціни підтягуються. Також є такі коливання в інших позиціях борщового набору, завдяки яким виробники моркви мають змогу піднімати ціни. Наразі вони вищі, ніж минулого року».

Динаміка виробництва і цін на моркву в останні роки демонструє коливання. Якщо ми бачимо зменшення виробництва, то можемо очікувати збільшення ціни наступного року. Тенденції повторюються із року в рік. Так у сезоні 2017/18 ми бачили зниження загального об’єму врожаю, і запасів вітчизняної моркви під кінець сезону не вистачило. Тоді склався навіть невеликий ажіотаж: ціни наприкінці, в перехідному періоді підскочили до рекордних 18 грн./кг. В кого була якісна морква, ті зуміли непогано заробити.  Але завищені ціни, що склалися  сьогодні на моркву, фахівці вважають тимчасовим явищем, бо морква є в надлишку.

Ціновий прогноз на 2019 рік, тобто на другу половину сезону є таким: ціна на моркву весною знизиться. Моркви сховали дуже багато. Що стосується експорту, його практично немає. Тому залишок треба буде продавати. Коли на ринку з’явиться продукція, яку заклали на зберігання, у фермерів не буде дуже багато шансів отримати високу ціну. Але це тільки в тому випадку, якщо пропозиція перевищить попит.

Буряк – на шляху до дефіциту

Буряк у борщовому наборі – сама нецікава для нашого виробника культура, то ж не дивно, що виробництво буряка в комерційних господарствах знижується – таку картину можна спостерігати в останні 7 років. Тримають буряк на полях через традиції – бо борщу без нього не буде. Але зменшення виробництва не впливає на ціну цього овочу. «Ціни на буряк взагалі формуються від цін інших позицій борщового набору: він як підтягується під них», – стверджує Олександр Хорев. Буряк  неможливо виключити з асортименту, в Україні ця культура традиційно споживається, і якщо тенденція до зниження виробництва продовжиться, то через декілька років можемо відчути дефіцит буряку. «Вже 5 років дуже високих цін на буряк не спостерігалось. Навіть із зменшенням врожаю в цьому році навряд чи ціни на буряк піднімуться вище критеріїв минулого періоду», – сказав під час заходу Олександр Хорев.

Але поки цей матеріал готувався до друку, ринок вніс свої корективи у прогнози фахівців. Станом на 21 грудня буряк на ринку України демонстрував найбільш стрімкі темпи подорожчання з усього борщового набору, за повідомленням аналітиків проекту EastFruit. В результаті на вищевказану дату коренеплід на українському ринку коштував в середньому в 2 рази дорожче, ніж в першій половині грудня 2017 р.: фермери відвантажували буряк по 6–8 грн./кг ($0,21–0,29/кг), що в середньому на 14% дорожче, ніж тижнем раніше. Для порівняння: на початок грудня ціни на цю продукцію не перевищували 7 грн./кг ($0,25/кг).

Підвищити ціни фермерам дозволили відразу кілька факторів. Перш за все, подорожчанню сприяє підвищений попит: буряк активно закуповують як оптові компанії, так і роздрібні мережі. При цьому пропозиція на ринку дещо обмежена, оскільки ряд господарств вирішили утримуватися від продажів в очікуванні подальшого зростання цін. Гравці ринку не виключають сценарій, що підвищувальна цінова динаміка буде і далі переважати в даному сегменті.

Цибуля – хіт експорту… та імпорту?

Цибуля – це сама експортна культура з борщового набору. Українські компанії навчилися експортувати як чищену цибулю, так і цибулю у товарному вигляді. Можна очікувати, що в подальшому експорт по цій овочевій позиції буде тільки зростати. Цього року врожайність культури знизилась через несприятливі погодні умови, по цій причині впала і якість овочу.

Цікавим став момент закладання цибулі до сховищ. В наявності було дуже багато цибулі настільки низької якості, що зберігати її до березня-квітня просто неможливо. Це не зупинило наших виробників: вони заклали всю якісну цибулю на зберігання, в тому числі  з’явилося декілька нових операторів ринку, які раніше не займалися цим бізнесом і також зберігають цибулю. До чого це привело? Ми отримали імпорт вже в жовтні місяці. Країни СНД нам дуже «допомагають», їх влаштовує ціна. Отже, зараз маємо імпортну цибулю. «Вітчизняну цибулю виробники мають бажання продавати дорожче, деякі навіть в два рази більше, чим зараз. Тобто 10 грн./кг вони не вважають зараз за гарну підсумкову ціну і очікують, що її показник може рости. І знаєте, в цьому році, на нашу думку, всі ці дії, навіть десь спекуляційні, можуть принести свій результат. Чому? Бо в Європі є також факт неврожаю цибулі, а наші компанії вміють експортувати цибулю. Якщо все піде за сценарієм, який задумали наші виробники, то вони можуть отримати набагато вищу ціну», – розповідає Олксандр Хорев. Ціновий прогноз на весну, враховуючи вищезазначені фактори, аналітики «АПК-Інформ» підвищили до 14 грн./кг (!) і вважають, що це найадекватніший рівень, виходячи з нинішньої ситуації на ринку цибулі.

А що в теплицях?

Що стосується сегменту тепличних овочів, то тільки за останні 4 роки площі під стаціонарними теплицями в Україні скоротилися майже вдвічі. Такі дані навела комерційний директор ТД «Калинівка-Преміум» Людмила Налбат. Цю тенденцію експерт пояснила в тому числі і доволі жорсткою конкуренцією з боку імпортних огірків та томатів з Туреччини. Тож, на думку пані Налбат, повноцінно відновити цей сектор можливо тільки за допомогою підтримки з боку держави, в тому числі у вигляді введення певних обмежень на імпорт тепличних овочів до України.

Обсяги виробництва тепличних овочів в Україні стрімко знижуються через те, що українські комбінати зменшують площі під стаціонарними або скляними теплицями. За даними, що навела Людмила Налбат, ще у 2014 році під скляними теплицями в Україні знаходилось 400 га овочів, але вже до 2018 року ці показники скоротилися до 280 га. Для порівняння, у сусідній Польщі площі під стаціонарними теплицями перевищують 1 тис. га, а в Нідерландах взагалі сягають 6 тис. га.

“Наразі тепличний сегмент розвивають тільки роздрібні мережі, які прагнуть перейти на торгівлю власною продукцією. В той же час більшість комерційних тепличних комбінатів використовує застарілі технології виробництва, адже на модернізацію в них просто немає коштів. Таким чином, їм досить важко конкурувати з імпортною продукцією”, – наголошує Людмила Налбат.

В результаті, за даними експерта, за 10 місяців сезону 2017/18 обсяги імпорту томаті в Україну зросли одразу на 168%, тоді як експорт цієї продукції впав на 27%.

“Відміна пільгового режиму оподаткування ПДВ, величезний обсяг імпорту томатів та огірків, скорочення експорту… В результаті — катастрофічно низька ціна на ринку овочів закритого ґрунту, через що поточний сезон для більшості комбінатів став збитковим ”, – пояснює експерт.

Одним з механізмів вирішення цієї проблеми пані Налбат вважає впровадження збалансованої державної підтримки вітчизняних виробників. Зокрема експерт вважає за необхідне введення квот та обмежень на імпорт тепличних овочів, а також повернення капітальних інвестицій з державного бюджету підприємствам для модернізації виробництва та будівництва нових теплиць за новітніми технологіями. Подібні програми вже діють в більшості розвинених країн.

Оксана Король, Журнал «Агроіндустрія»

Статтю опубліковано у січневому номері журналу «Агроіндустрія» за 2019 рік