Овочівництво стало великим бізнесом, але в Україні вирощують лише 20 видів овочів

В Україні овочівництво стало великим бізнесом, завдяки чому вийшло за межі інтересів лише одних фермерів. Сильна конкуренція в галузі призводить до укрупнення виробництва і зростання професійності, де потрібні нові знання. Не дивлячись на валові збори у кількості 12 млн т, овочі залишаються одноманітними і представлені в основному борщевим набором. 

Про це під час конференції “Сучасне плодоовочівництво 2018” в рамках “Агропорт. Херсон” розповів Ігор Дидів, доцент Львівського аграрного університету.

“За даними Держдепартаменту США за всю історію людство окультурило 10 тис. видів вищих рослин з 300 тис. видів, з них 1500 видів використовують як овочеві.
Для українців відомими стали лише приблизно 150 видів. Основну промислового виробництва складають лише 20 видів. Сьогодні ці види створюють основне конкурентне середовище. А інші?  – Лише на присадибних ділянках, або в ботанічних садах! Інколи їх імпортують”, – повідомив Ігор Дидів.


За його словами, новітні технології вирощування не підвищили стабільність виробництва овочів (наприклад, найбільш нестабільною залишається виробництво капусти білоголової), на низькому рівні залишається післязбиральна підготовка овочів до логістики та маркетингу (звідси величезні втрати вирощеної продукції), чрез високі ціни на газ зменшилася рентабельність виробництва у захищеному ґрунті.
Стосовно економіки виробництва, експерт виокремив такі проблеми: “Ціни на с.-г. техніку, добрива, засоби захисту зростають набагато швидше за ціни на овочі, також  відбулося насичення ринку овочевою продукцією, але зменшилася купівельна спроможність населення”.

ІА “Інфоіндустрія”

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry