Поповнення сортових ресурсів ріпаку озимого

Серед факторів аграрного виробництва генетичне поліпшення рослин відіграє провідну роль і має велике значення. За останні 70 років валовий збір зерна по всій планеті зріс на 50-60%, що зумовлено впровадженням нових сортів.

Згідно оприлюденої інформації на сайті Мінагрополітики про результати посівної кампанії озимих культур під урожай 2019 року, їх площа становить 7,2 млн.га, що на 0,3 млн. га більша  в порівнянні з 2018 роком. Озимий ріпак, при прогнозованій площі 888 тис. га  посіяно на 1,0 млн га або 117% до прогнозу (у 2017 р. – 864 тис. га). Отже не дивлячись на ризик при вирощування озимих культур товаровиробники не відмовляються від їх вирощуваня про, що свідчить стуктура посівних площ.

 

 

Правильно обраний сорт – запорука високого врожаю.

При виборі  сортів (гібридів) ріпаку озимого слід враховувати наступні характеристики:

  •  урожайність;
  • вміст білка та олії;
  • група стиглості;
  • стійкість до осипання, вилягання та розтріскування стручків;
  • стійкість до хвороб та шкідників, а також — інших несприятливих факторів;
  • морозо- та зимостійкість.

Саме з урахуванням цих параметрів і слід обирати сорти або гібриди  ріпаку озимого для сівби.

У  Державному  реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні  представлено 277 сортів  ріпаку озимого  із них занесених у 2018 році  51 гібрид.

Інфоіндустрія

 

 

 

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry