Споживання основних продуктів харчування в Україні залишається нижчим раціональних норм

Споживання основних продуктів харчування в Україні залишається нижчим раціональних норм, розрахованих Міністерством охорони здоров’я, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені нещодавно Державною службою статистики України дані щодо споживання продуктів харчування у домогосподарствах.

За його словами, найбільший розрив спостерігається у споживанні плодів, ягід та винограду – 44,4 кг у розрахунку на особу за 2017 рік при раціональній нормі 90 кг (49,3%), а також по овочевій та баштанній продукції – 102 кг проти 161 кг (63,4%). Рівень споживання м’яса торік складав 56,4 кг проти 80 кг за раціональною нормою (70,5%). Тоді як ще у 2007 році споживання м’яса у домогосподарствах складало 61,2 кг на особу і трималося майже постійно на цьому рівні до 2013 року. Споживання молока 2017 року становило 231,6 кг проти 380 кг (60,9%), а яєць – 240 шт. проти 290 шт. (82,8%).

Раціональні норми споживання у домогосподарствах досягнуті лише по рослинній олії, а також хлібові і хлібопродуктах, зазначив науковець. Споживання олії торік більш ніж на третину (+38,5%) перевищило нормативні показники у 13 кг і склало 18 кг. Хлібопродуктів середньостатистичний українець торік спожив 100,8 кг при нормі споживання у 101 кг.

Водночас минулого року рівень споживання збільшився проти показників 2016 року по переважній більшості продуктів харчування, крім молока і молочних продуктів, картоплі та овочів і баштанних. По м’ясу та олії він залишився без змін. Крім того, споживання цукру у 2011 році, риби і рибопродуктах – протягом 2000–2013 років, а по хлібові та хлібопродуктах – до 2016 року – було на рівні або вище раціональних норм, нагадав Юрій Лупенко.

На його думку, в Україні є можливості виробництва для забезпечення раціонального споживання. Торік в Україні рівень самозабезпечення, тобто співвідношення обсягів виробництва та внутрішнього використання, по зерну складав 292,9%, м’ясу і м’ясним продуктам – 105,1%, молоку і молочних продуктах – 107,7%, по яйцям – 119,8%.

Отже, недосягнення норм раціонального споживання значною мірою спричинено недостатнім рівнем доходів домогосподарств, зазначив академік. Тому для забезпечення раціональних норм споживання необхідно не лише збільшувати виробництво продуктів харчування, а, перш за все, підвищувати купівельну спроможність населення, підсумував Юрій Лупенко.

Інфоіндустрія