Сучасне тепличне господарство 2019

Чи знаєте ви, що тепличники України забезпечують внутрішній ринок плодоовочевою продукцією на 87%? Але це зовсім не означає, що він був таким завжди. В середині 1990-х, коли галузь охопила приватизаційна лихоманка, він навіть опускався до 10%, потім рік у рік зростав, поступово витісняючи імпорт, і нарешті сягнув сьогоднішнього рівня. Здавалося б, чого іще бажати: галузь упевнено домінує на ринку, не галузь, а гігант, проте якщо його ретельно просвітити рентгеном, то виявиться, що він на глиняних ногах: штовхни і впаде. Адже із  5,9 тис га лише 400 га обробляється промисловим способом, лише 280 га площ мають скляне покриття, тоді як в Голландії таких плантацій понад 6 тис га.

Не такий страшний експорт, як його малюють

Згідно з даними Держстату, виробництво продукції у порівнянні з 1991 роком зросло у 2,5 рази. Українські тепличники зосередилися на трьох групах продукції. Овочі становлять 79% від загального обсягу виробленого, квіти — 19%, гриби — 2%. Із 562,67 тис тонн овочів, зібраних  у минулому сезоні, огірки становлять 269,9 тис тон, помідори — 265,15 тис тонн. Причому частка промислових підприємств у обсязі вироблених огірків становить всього 12%, помідорів  —лише  21%.

Як інформує Мінагрополітики, спираючись на дані митних органів, упродовж 12 місяців 2018 року до України імпортовано 55,4 тис т помідорів, 12,6 тис т  огірків,  4,7 тис т салату-латуку, що становить в середньому близько 13% від загального обсягу овочів, вироблених в тепличних господарствах України. Серед імпортерів лідирує Туреччина (54 тис т томатів або 97% від загального обсягу ввезених овочів та 11,8 тис т огірків або 94%). Найбільше салату-латуку ввезла Польща  — 2,2 тис т або 47% відсотків). Отже, українська продукція домінує на внутрішньому ринку, залишаючи імпортній цілком допустимий за величиною сегмент. Проте на експортному напрямку не все так добре, як хотілося б. Торік за кордоном було реалізовано 15,2 тис т томатів(1,65% від загального обсягу експорту овочів), 4,35 тис т та огірків( 0,47%). Якщо до 2014 року основна маса продукції спрямовувалася до РФ та Криму, то з перекриттям цього каналу реалізації наші виробники розгубилися. З’ясувалося, що прорватися на ринки ЄС, Близького Сходу не так і просто. Потрібен абсолютно новий рівень якості продукції, які відповідає сертифікатам ISO, Global GAP та іншим, зв’язки із закордонними постачальниками, відповідна логістична структура, збудована на засадах кооперації чи кластера і тд.

Скажете, нереально? Кілька років тому тепличник із Кам’янка-Дніпровського району Запорізької області Андрій Чорний заповзявся скасувати досить поширений міф про те, що продукції дрібного виробника, яка вирощується в теплиці до двох га, місце лише на базарі, у підземному переході та на вуличному лотку. З допомогою канадського проекту підтримки розвитку плодоовочівництва UHBDP заснував компанію «Агрокоін». За функціональним призначенням – це логістичний центр, завдання якого приймати продукцію навколишніх дрібних тепличників, сортувати її, пакувати, охолоджувати і відправляти в торгівельні мережі та на експорт. Протягом сезону через центр проходить понад 800 тонн огірків і томатів та 50 тонн редиски, продукція від населення становить близько 20% загального обсягу. Близько третини овочів відправляються на експорт до Польщі та Німеччини.

Виходить, можна? Але цьому прориву передувала копітка просвітницька робота, яку проводив канадський проект підтримки українського плодоовочівництва UHBDP в Запорізькій області, котра за кількістю дрібних тепличників і обсягами продукції закритого ґрунту перевершує всі інші регіони країни. Протягом останніх п’яти років проект проводить в місті Енергодар науково-практичні конференції «Сучасне тепличне господарство», які організовує компанія «Інфоіндустрія». Цьогорічна конференція, як завжди, зібрала повний зал палацу енергетиків.

Конференцію відкрив керівник компанії «Інфоіндустрія» Дмитро Гордійчук. З привітальним словом до учасників звернувся голова міста Енергодар Павло Музика. Цей населений пункт є мономістом, тобто тримається лише на одному підприємстві. В Енергодарі – це Запорізька АЕС, яка рано чи пізно має вичерпати свій робочий ресурс. З чим залишиться місто? Мер сподівається, що той величезний досвід вирощування овочів в закритому ґрунті, який накопичили впродовж останнього півстоліття жителі Енергодара, Кам’янки, Водяного в недалекому майбутньому стане в пригоді для створення тепличної галузі на промисловій основі. «Ми готові розглянути пропозиції інвесторів», – сказав мер.

Дозріти до кооперації

Але одна справа, якщо цей інвестор збудує кілька сотень га промислових теплиць під склом і в такий спосіб придушить дрібних тепличників, яких у цьому регіоні нараховується близько двох тисяч, інша, коли використає їхній потенціал у межах вертикальної структури, або кластера, який вважається найвищим рівнем  організації виробництва на певній території. Ізраїльський аграрний експерт засновник і директор компанії «Agrosheriff Ltd»(Ізраїль) Фрідріх Рубінштейн розповів про те, як рухалися до цієї сходинки ізраїльські аграрії. Спочатку, звісно ж, були кібуци. Але вони вже відпрацювали свій ресурс, їхній час минає, вважає гість із Ізраїлю. Сьогодні в цій країні роблять погоду приватні фермери. Але цієї ролі вони добилися завдяки кооперації.

Взяти, наприклад, фермерські виноградарські господарства. Ну що таке 4 га винограду? З ними не вийдеш ні в торговельні мережі, ні, тим більше, на експорт. Зібрали кошти, збудували кооперативний будинок упаковки, члени кооперативу привозять сюди свою продукцію, тут вона сортується, пакується у фірмові коробочки, і йде на експорт і в мережі. Кооператив опікується придбання міндобрив, ЗЗР, техніки інших ресурсів, навчанням фермерів. Певна частина заробітку залишається для обслуговування кооперативу, а решта ділиться між членами.

Там нема начальника над фермерами, навпаки, голова, виконує волю членів. Добре продумана політика держави, організованість аграріїв змінили сільське господарство цієї країни невпізнанно. Маючи 330 тис га сільгоспугідь Ізраїль щорічно виробляє продукції на $ 9 млрд,  Україна, господарюючи на 29 млн га заробляє…$10 млрд. Тобто ізраїльське сільське господарство майже у 100 разів ефективніше від нашого! Не питайте в ізраїльського фермера, яка у нього врожайність, а краще поцікавтесь скільки шекелів  він заробляє на кожному гектарі свого поля.

Компанія «Agrosheriff Ltd пана Рубінштейна розробляє і реалізує агрокластерні проекти. Така структура включає в себе тунельні теплиці, де вирощуються овочі, фрукти чи ягоди, поряд підприємство, яке постачає розсаду, нет-хауз, або площа для вирощування продукції під сіткою, неподалік – холодильник,  тут же сортувально-пакувальний центр, або переробний цех, ємність для зберігання води. Структура одна, інфраструктура також одна. Одна дорога, водопровід, електрична лінія тощо.  Кожне підприємство, розташоване на такій території може здаватися в оренду сімейним фермерам.

Надалі структура працює, як єдиний організм, виробляючи та продаючи продукцію під єдиним брендом. Україна немає часу на те, аби чекати поки такі кластери, сформуються самі собою, їх треба створювати вже сьогодні. «Agrosheriff Ltd» реалізував кілька кластерних проектів в Ізраїлі, сьогодні працює над таким же на площі 8 га в Узбекистані. «Великий інтерес до таких аграрних структур виявляють країни Балтії, Казахстан, але чому байдужа до них Україна?» – дивується експерт.

Вочевидь, українці не скоро подолають індивідуальну відособленість своїх господарств, що пояснюється особливостями менталітету та специфікою аграрної політики, котра немає продуманої стратегії щодо розвитку дрібнотоварного сектора АПК. Тож лише яскраві приклади, що показують особливо підприємливі та ініціативні аграрії зможуть підштовхнути одноосібників до кооперативно-кластерного прориву. Але великим плюсом є те, що тепличники виявляють неабиякий інтерес до сучасних технологій.

Їх цікавить абсолютно все: нові сорти, нові рішення в конструкціях теплиць, особливості живлення, захисту рослин від хвороб та шкідників і тд. Результатом нових технологій, стануть високі врожаї, збільшення обсягів виробництва, підвищення рівня доходів, що неминуче підштовхне дрібних підприємців до кооперації.

Вернісаж високих технологій

Регіональний менеджер у Запорізькій області ексклюзивного дистриб’ютора насіння «Clause» в Україні компанії «Владам-Юг» Анвар Елібаєв зробив огляд інтенсивних новинок гібридів в закритому ґрунті. На технологічних елементах вирощування капусти ранньої в спорудах закритого типу зупинився кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівництва та овочівництва Львівського НАУ Ігор Дидів.

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник доцент КНУБА Леонід Чебанов ознайомив з конструктивними особливостями сучасних теплиць. На зміну старим теплицям радянського типу «антрацит» приходять сучасні блокові п’ятого покоління Ultra Clima. Такі споруди мають висоту колон до семи метрів, дифузне скло з антиконденсатним покриттям. Рівень освітлення в такій теплиці на 5-15% вище, за рахунок відсутності вікон чи кута нахилу покрівлі.  Якщо в теплицях четвертого покоління вентилюється 25% площі, то в цій лише 5%, в тому числі в ній задіяні система світлокультури.

В такій теплиці влаштовується так званий вентиляційний блок, за аналогом фруктосховищ, тут застосовуються так звані мокрі екрани, для підвищення вологості і зменшення температури, до кожного ряду підведені труби, що подають повітря, це замикається на спеціальну камеру – вентиляційний блок, який підтримує температуру і забезпечує мікроклімат. Врожайність огірків в таких теплицях становить 150/180 кг кв м, томатів – 120 кг томату, що в три-чотири рази більше, ніж у теплицях попередніх поколінь…

Директор ТОВ «Природні біотехнології» Микола Семенцов презентував технологію приготування біогумусу. Кандидат технічних наук, представник компанії НПК «Роста» Олександр Гвоздєв порекомендував тепличникам набір технічних засобів для роботи в закритому ґрунті. Агроном консультант ISL Specialty Fertilizers Віктор Ткачук охарактеризував основні елементи живлення овочевих культур у закритому ґрунті від компанії Лібра Агро. Продакт-менеджер ФМС  Україна Роман Цуркан розповів про світовий досвід компанії FMC у боротьбі з карантинним шкідником Tuta absoluta. Власну стратегію захисту від павутинного кліща, трипсів, білокрилки запропонував керівник ФОП «Манюта».

Комерційний директор ТОВ «Agrisol» Денис Миргород презентував новинки від компанії Valagro, зокрема стимулятор рослин Actiwave. Кандидат біологічних наук Олександр Гончаров пояснив, як розв’язувати проблеми порушення балансу мінерального живлення. Агроном-консультант, експерт із органічного землеробства Володимир Білко та Василь Поліщук переконували учасників конференції в перевагах вирощування спаржі у закритому ґрунті. Координатор проектів Rosana Biological Solutions Олена Болтовська повідомила про нові організаційні засоби для збільшення врожайності овочевих культур у закритому ґрунті.

 «Чи є серед вас такі, хто не досвічує свої плантації в закритому ґрунті?» – з таким запитанням звернувся до присутніх фермер, засновник та агроексперт трюфельної компанії  «Sunberry Ukraine» Олександр Джига. З’ясувалося, що таких немає. «Це дуже добре, але при цьому ви припускаєтеся багатьох помилок. Розслаблятися в цьому питанні аж ніяк не можна», – зауважив Олександр.

Якщо візьмемо піраміду живлення рослин, то побачимо, що сонячна енергія та світло є лімітуючим фактором. Брак світла породжує низку проблем  –  витягування розсади, потоншання стебла, ламання, повільний ріст, поява чорної мошки, патогенів, втрата врожаю, часу, нервів. Культуру доводиться пересівати, історія починається спочатку. Фотосинтетична активна радіація складається із червоного та синього спектрів. Як не помилитися в розрахунках при досвічуванні натрієвими лампами? Має бути не менше 200 вт на кв м, 600 вт  – на три квадратних метри, 400 – на два кв м. Олександр Джига назвав кілька компаній, які виробляють ефективні системи для освітлення теплиць.

Але виявляється є й інші технології освітлення й досвічування теплиць. З ними ознайомив менеджер по роботі з ключовими клієнтами в країнах Східної Європи Signify Ukraine (нова назва Philips Lighting).

Секрети компанії Stoller щодо покращення якісних та кількісних показників врожайності овочевих культур розкрив кандидат біологічних наук, фахівець з впровадження продуктів і технологій Олександр Обозний.

Як приборкати шкідників?

Досить часто тепличники віддають перевагу якомусь одному методу боротьби з шкідниками: або хімічному, або біологічному. Агроном-консультант компанії «Владам-Юг» Зиновія Елінська та керівник відділу продаж компанії «Біотехнологія» Олександр Соколов вважають, що ці обидва напрямки мають поєднуватися і взаємодоповнювати один одного.

Передусім треба знати морфологію, фенофази розвитку, звички того чи іншого шкідника. Лише так можливо досягнути бажаного результату. Найбільш розповсюдженими шкідниками в закритому ґрунті є білокрилки , попелиці, трипси, рослиноїдні кліщі,  совки, молі. В презентаціях доповідачів була надана інформація про методи дезінфекції ґрунту в теплицях до висадки розсади, а також тари та іншого реманенту за допомогою інсектицидів-фумігантів Актелік та Фуфанон, а також сірчаних шашок. Також слухачів ознайомили із фенофазами розвитку кожної з шкідливих комах і пояснили,  чому часто виробники проводять обробки, а вони не діють.

Річ у тому, що потрібно правильно підбирати засоби, враховуючи вплив діючої речовини на окремі фази розвитку комах, а також те, що майже в кожної комахи є період (фаза розвитку), коли вона недосяжна для дії хімічних препаратів, і тоді потрібно використовувати інші методи боротьби. До інших засобів відносяться різноманітні пастки-липкі, феромонні, світлові, а також використання ентомофагів та біопрепаратів на основі ентомопатогенних грибів та бактерій.

Запеклий ворог білокрилка

Один із найзапекліших ворогів рослин у закритому ґрунті — білокрилка, самка якої може жити 30-60 днів, самець – 9 днів. Боротьба із цим шкідником складна і багатопланова, і її треба проводити в кілька етапів. Один із ентомофагів, який застосовується проти білокрилки – енкарзія. Для ефективного контролю шкідника слід робити виселення з  розрахунку 3-5 особин на метр квадратний. Якщо витримуються всі необхідні умови, вона швидко дає потомство, тобто самостійно нарощує свою популяцію, відкладаючи яйця в яйця білокрилки. Ще один ворог білокрилки – кліщ макролофус, який працює на листі. Але треба пам’ятати, що біологічні методи захисту різних рослин також різні. Наприклад, для огірків – одні, а для томатів – інші. Проте є універсальні ентомофаги( та ж енкарзія), які можуть використовуватися на огірках і томатах. Проте макролофус може ефективно діяти лише на томатах. Це поліфаг, якій живиться багатьма шкідниками(павутинним кліщем, трипсом), але його головна кормова база  – білокрилка.

Попелицю можна побороти

Не меншої шкоди завдає овочівникам закритого ґрунту попелиця, яка нараховує понад 4000 різновидів. Зимує вона на рослинах-хазяїнах – бур’янах та деревах і починає відродження вже  у другій декаді квітня. Якщо господар обробить територію навколо теплиці навіть контактними препаратами, то суттєво знизить популяцію шкідника. Варто пам’ятати, що в кінці вересня відроджується самець попелиці, який починає запліднювати самок. Хто в жовтні працює проти цієї комахи? Практично, ніхто. Внаслідок цього її яйця після запліднення безперешкодно входять в зиму. А тому з попелицею треба боротися протягом тривалого періоду: від плюс п’яти навесні до першої декади жовтня місяця.

Проти попелиці можна застосувати такого ентомофага як афідіус Колемані. Одна самка афідіуса може впоратися з 20-30 попелицями. Його застосування слід починати з розсадної стадії. І якщо заселити теплицю вчасно, ентомофаг, може знищити шкідників протягом 20-30 днів. Якщо із загальної чисельності попелиць 50% або й більше відсотків будуть муміфіковані, то колонізація Афідіус колемані припиняється…

Нашарування поколінь трипса

Ще один любитель поласувати на дурничку овочами закритого ґрунту – трипс.  Повний цикл одного покоління трипса – 50 днів. Більшість тепличників борються з ним доволі примітивно, епізодично бризкаючи там, де його побачили. Трипс здатен виживати навіть при  t + 1°С, а на початку квітня, при t +8°С виходить з зимівлі. Найсприятливіша температура для розвитку + 25-27°С. Має дуже багато фаз розвитку, може зимувати у фазі личинки та імаго.

Чимало тепличників, обробивши рослини на стадії виходу трипса, вважають, що вони впоралися з цією проблемою. Але через чотири дні шкідник, який зимував у фазі личинки знову виходить на поверхню, і починається нашарування поколінь.  У двох завершальних етапах фази: німфі,  протонімфі і дейтонімфі трипс перебуває в ґрунті, причому нічим не живиться, а просто сидить там, а тому хімічними препаратами їх взяти не можна.

В цьому випадку Зиновія Єлінська радить застосувати препарат Метарізин. Це біопрепарат на основі хижого гриба Metarhizium anisopliae, який живиться ґрунтовими шкідниками. Але йому треба три тижні, аби нормально розвинутися, тому одразу на нього сподіватися не можна, звісно, якщо ми його не внесли ще минулого сезону. Тому рекомендовано застосовувати препарат завчасно, не чекаючи появи шкідників.

Проти німфальних фаз трипсів, які відбуваються в ґрунті, можна застосувати хижого кліща Hypoaspis, рекомендує Олександр Соколов. Кліщ широко поширений в природних умовах в Європі і Північній Америці. Це ентомофаг бурого кольору, розміром до 1 мм в довжину. Мешкає у верхньому шарі ґрунту або органічних залишках (на глибині 1-4 см).  Якщо під час боротьби з білокрилкою ми виселяли ентомофага на рослину, то з цим ентомофагом треба працювати, по-іншому, виселяти на ґрунт. Hypoaspis харчується в ґрунті шкідливими комахами, такими, як лялечки трипсів, личинками мух сциарід, частинками субстрату або водоростями. Верхній температурний поріг ґрунту для ентомофага становить 34°С, нижній — 10°С. Активність ентомофаг проявляє вже при температурі грунту +15°С.

Ще один ентомофаг – Трансеус Монтдоренсис. Це дуже агресивний хижий кліщ-поліфаг. Ним можна захищати посіви огірків, перцю, томатів, полуниці, троянди, гербери, горшкові культури, хризантеми, цикламен та інші. Його цільові жертви: трипс (особливо, західний квітковий трипс), білокрилка, павутинний кліщ, еріофіїдні кліщі, іржавий томатний кліщ, суничний кліщ, цікламеновий кліщ. Ентомофаг може працювати в широкому діапазоні температур, 11-45°С. За добу здатний знищити понад 14 личинок трипса.

Хижий кліщ Амблісеиус Кукумерис застосовують для контроля квіткового і тютюнового трипсів. Оптимальне середовище для хижака: температура 20-25°С.  Може також харчуватися павутинним кліщем, але повного контролю над цим шкідником не встановлює.

Пастки проти совок

Ще одна небезпечна група шкідників – комахи і з групи є лускокрилих: совки та  мінуючі молі. Щодо совок, то деякі із її різновидів  виходять із зимівлі на початку травня, при температурі вище 18°С. Оптимальна температура для розвитку — 22-25°С (при t нижче 17°С активність шкідника знижується, яйця недорозвинені). Оптимальна вологість– 80-100% (низька вологість знижує плодючість самок). Перебуває у стадії яйця 5-15 діб, в стадії личинки – 20-40 діб (в залежності від умов середовища). Стадія лялечки – 5-20 діб (в залежності від умов середовища) Стадія імаго – 5-40 діб (в залежності від умов середовища).

В боротьбі з ними можна застосовувати механічні, феромонні, світлові, липкі пастки, агротехнічні заходи, арсенал ентомофагів налічує понад 50 видів, серед яких досить ефективним є трихограма. Використовуються також ентомопатогенні бактерії (препарати Ліпідоцід, в складі якого Bacillus Thuringiensis var. Kurstaki та ії метаболіти, та Бітоксібаціллін, в сладі якого бактерії Bacillus Thuringiensis var Thuringiensis).

Не менш цікавою була остання дискусійна панель, пов’язана з небезпечним шкідником Tuta Absoluta, нашестя якого призвело до карантинного режиму в деяких районах Запорізької області. Спершу перед слухачами виступив Керівник управління фітосанітарної безпеки Запорізької області Віктор Шиб. Він надав детальну інформацію про небезпечність шкідника, його розповсюдження і рекомендовані карантинні міри контролю .

Далі відбулось обговорення дієвих методів боротьби із шкідником на основі аналізу світового досвіду використання хімічних та біологічних засобів захисту. На жаль, в Україні на сьогодні практично немає зареєстрованих хімічних препаратів проти Tuta Absoluta, тому акцент у доповідях було зроблено на використання ентомофагів, а саме хижих кліщів Макролофус калігинозус та Незідіокорис тениус. Обидва хижаки живляться яйцями, та личинками шкідника, але перевагу віддають яйцям.

Серед біопрепаратів, найдієвішим  проти Tuta Absoluta виявився  Ліпідоцід, що  містить бактерії Bacillus thuringiensis var.Kurstaki та кристалічний токсин, якій є метаболітом життєдіяльності цих бактерій. Кристали токсина, при поїданні їх гусеницями, викликають  у них розрив кишківника. Тому ефективно діють і на гусениць старшого віку.

Але слід пам’ятати, що під дією ультрафіолету дія біопрепаратів знижується. Висновок дискусії такий: для приборкання шкідника слід поєднувати механічні засоби: феромонні, липкі та світлові пастки, агротехнічні та карантинні заходи, біологічні засоби-ентомофагів, біопрепарати на основі ентомопатогенних бактерій, а також хімічні засоби, зареєстровані для боротьби із цим небезпечним шкідником в Україні та в інших державах, але з урахуванням того, що в нього дуже швидко виникає резистентність до хімічних діючих речовин. І не забувати про карантинні заходи. Легше попередити появу шкідника, ніж  потім із ним боротись.

Майстер-класи

В рамках конференції відбулися два майстер-класи на тему: «Томатна міль (Tuta absoluta): комплексний захист томату при наявності агресивного шкідника (провела Олена Болтовська) та «Застосування суспензії Живої Хлорели на етапі підготовки насіння до висіву в умовах тепличних господарств (директор ТМ «Жива Хлорела, керівник ФГ «У Самвела» Самвел Мкртчян та Світлана Петренко і Кіра Хамід (Одеський Державний аграрний університет).

Конференцію підсумувала панельна дискусія: «Досвід фермера в закритому ґрунті». В ній взяли участь засновник компанії «Агрокоін» Андрій Чорний, власники фермерського господарства Володимир та Тетяна Прохорови, фермери Ольга та Віталі Шкрібляки. Головна думка дискусії: треба вириватися із звичного кола традиційних технологій, розширювати асортимент, кооперуватися.

За традицією відбувся розіграш призів для учасників проекту UHBDP.

Інфоіндустрія