Україна у січні-вересні скоротила експорт яловичини на 29% і наростила екпорт курятини

Українські експортери у січні-вересні 2016 року продали на зовнішніх ринках 27 тис. тон яловичини, що на 29% менше ніж за аналогічний період минулого року, а об’єм поставок свинини при цьому скоротився у 20 разів – до 2 тис. тон з 40 тис. тон. Про це свідчать розрахунки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) та Європейського банку реконструкції і розвитку, які під час організованого асоціацією «Свинарів України» засідання робочої групи по м’ясному ринку повідомив аналітик FAO Андрій Панкратов.

Це відставання в експорті тваринницької продукції компенсується за рахунок зростання обсягів продажів за кордоном українського м’яса птиці. Так, у січні-вересні 2016 року експорт цієї продукції склав 180 тис. тон, що на 26% перевищує аналогічний показник минулого року.

У той же час свинина знаходить вихід на зовнішні ринки у живому вигляді: якщо у 2015 році експорт живих свиней не відбувався, то за три квартали цього року українські свинарі поставили за кордон 18 тис. голів з середньою вагою 96 кг. Експорт живої великої рогатої худоби у січні-вересні 2016 року скоротився порівняно з аналогічним показником минулого року на 6% і склав 33 тис. голів з середньою вагою 344 кг.

Сукупне виробництво продукції тваринництва та її імпорт вищі, ніж торік. За дев’ять місяців цього року порівняно із січнем-вереснем минулого року виробництво яловичини зросло на 4% (до 170 тис. тон), свинини – скоротилося на 3% (до 476 тис. тон), а м’яса птиці – виросло на 3% (до 855 тис. тон).

Імпорт яловичини виріс у 1,7 разів (до 1,7 тис. тон), свинини – скоротився на 23% (до 3,7 тис. тон), а м’яса птиці – збільшився в 1,5 разів (до 59 тис. тон).

Аналітики FAO та ЄБРР відзначають, що на ринку м’яса, особливо яловичини і свинини, спостерігається профіцит продукції. Помітного зростання цін до кінця року очікувати не варто.

У наступному році експерти очікують зниження поголів’я у свинарстві та скотарстві на 3-4%, що призведе відповідно до зниження виробництва м’яса, а також зростання споживчого попиту. Втім, на ринок м’яса будуть впливати також невизначені на сьогодні фактори, такі як режим оподаткування тваринництва, рівень мінімальної заробітної платні та епізоотична ситуація в країні, адже поряд з епідемією африканської чуми свиней Україні загрожує також небезпечна хвороба ВРХ – нодулярний дерматит.

 Ukrainian Food Export Board – UFEB

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry