Українські науковці підвищують потенціал урожайності олійних культур

Науковці підвищують потенціал сортів і гібридів олійних культур, аби збільшити врожайність за рахунок продуктивності, а не посівних площ. Про це йшлося на виїзному засіданні Президії Академії аграрних наук, що відбулося в Харкові.Відтак наразі в країні висівається близько 6 млн га соняшнику, частка сої наближається до 2 млн га, а ріпаку — до 800 тис.га. За останні роки вдалося збільшити урожайність ріпаку, вона вже перевищила 2,8 тонни з га. Врожайність сої та соняшнику становить, відповідно, 2 та 2,5 тонни з га.

 «Пріоритет – збільшувати врожайність за рахунок впровадження нових сортів і гібридів, вдосконалення системи насінництва, застосування новітніх технологій вирощування. Над цим доволі успішно працюють кілька установ академії.

Інститутом олійних культур готується до реєстрації перший український високоврожайний гібрид ріпаку», — заявив Президент НААН Ярослав Гадзало. Крім того, є позитивні результати у виробництві високоолеїнового соняшнику, сої та ріпаку. Наприклад, вміст олеїнової та лінолевої кислот у таких сортах ріпаку, як Родолад, Антарія, Тисменицький та інші перевищує 80%.

Водночас перед аграрною наукою поставлено завдання підвищити стійкість олійних культур до хвороб. Наразі до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, вже занесені стійкі гібриди соняшнику – Златсон, Чародій, Добродій, Елітсон, Форсаж тощо.

«На прикладі соняшнику заходи із захисту рослин від уражень гарантують понад 10 тисяч гривень прибутку на кожному гектарі товарного посіву», — додав Ярослав Гадзало.

У рамках робочого візиту до Харкова делегація академії також відвідала демонстраційні поля Інституту рослинництва ім. В.Я.Юр’єва, а також завод з очищення насіння.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry