В регіонах намагаються пристосуватися до нових молочних стандартів

На Івано-Франківщині 17 січня поточного року у відповідь на питання бізнесу щодо вимог нового державного стандарту при закупівлі молока відбулося засідання за круглим столом, участь у якому взяли фахівці обласної Держпродспоживслужби.Основною темою для обговорення стало запровадження в Україні з 1 липня 2018 року нового стандарту щодо вимог при закупівлі молока ДСТУ 3662:2015 «Молоко – сировина коров’яче. Технічні умови», адже новий стандарт, на відміну від діючого, передбачає поділ молока залежно від фізико-хімічних та мікробіологічних показників на три ґатунки: екстра, вищий та перший, виключає поняття другого ґатунку (який дозволяє перевищення допустимих в ЄС норм бактеріального забруднення та вмісту соматичних клітин у молоці) та неґатункового.

Фахівці Держпродспоживслужби деталізували присутнім вимоги до операторів ринку молочної галузі, котрі зазначені в Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», щодо виробництва та закупівлі молочної сировини від господарств всіх форм власності. Також у ході заходу представники зазначили, що отримати безпечне, якісне молоко, яке б відповідало вимогам ДСТУ 3662:2015, можна тільки від добросовісних виробників, в тому числі від особистих селянських господарств застосовуючи найкращі світові практики: ідентифікація, здоров’я, благополуччя тварин, постійний раціон годівлі, гігієна доїння, лабораторний контроль, дотримання всіх вимог та температурних режимів при зберіганні та транспортуванні.

За підсумками засідання круглого столу учасники вирішили звернутися до Міністерства аграрної політики та продовольства України з пропозиціями щодо врегулювання всіх питань, які виникають у зв’язку з введенням з 1 липня поточного року в дію нового стандарту ДСТУ 3662:2015 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі».

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry