В Україні зменшується виробництво молока

Згідно з останніми даними Державної служби статистики України (ДССУ) у січні-жовтні поточного року виробництво молока в господарствах усіх категорій сягнуло 8 млн 960,4 тис. тонн, що на 0,8% менше, ніж за відповідний період минулого року. Про це поінформувала аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко.

Зокрема у жовтні було вироблено 851,9 тис. тонн молока усіх видів, що на 84,9 тис. тонн менше ніж у вересні, це показує традиційне сезонне скорочення виробництва молока. В порівнянні із жовтнем 2016-го обсяг практично не змінився та зменшився на 3,1 тис. тонн.

Частка промислово-виробленого молока в загальній структурі склала 26,1%, або 2 млн 341,3 тис. тонн. Це на 1,8% більше, ніж у січні-жовтні минулого року. В господарствах населення за аналізований період виробили 6 млн 619,1 тис. тонн молока, що на 1,7% менше, ніж торік. Найбільше промислового молока за аналізований період було вироблено у Полтавській (358,7 тис. тонн), Черкаській (253,8 тис. тонн), Харківській (203 тис. тонн), Чернігівській (201,3 тис. тонн) та Київській (188,2 тис. тонн) областях.

Чисельність ВРХ, за аналізований період скоротилася на 0,5% та склала 4 млн 45,6 тис. поголів’я. Так, 1 млн 188,8 тис. (-4%) утримується в промисловому секторі і 2 млн 856,8 тис. у господарствах населення (+1,1%).У той же час, чисельність корів в Україні скоротилася на 1,9% та склала 2 млн 109,7 тис. В сільськогосподарських підприємствах утримують 474,1 тис. голів корів, що на 3,2% менше, ніж у 2016. Населення при цьому тримає 1 млн 635,6 тис. голів. Це на 1,5% менше, ніж торік.

Реалізація промислового молока за три квартали цього року склала  2 млн тонн, що на 2,3% більше, ніж торік. Середня ціна реалізації тонни молочної сировини склала 6,97 тис. грн/т (+38,3%). Крім того, на власних потужностях або на давальницьких засадах було перероблено 24,2 тис. т.Найбільше молока реалізували в Полтавські (303,18 тис. тонн), Черкаській (214,5 тис. тонн) та Київській (193,9 тис. тонн) областях.

Інфоіндустрія