Аграрії незадоволені результатами діалогу з владою щодо моделі ринку землі

Учора, 19 серпня, відбулася конференція щодо реформи управління земельними відносинами, ініційована Всеукраїнською аграрною радою. В заході взяли участь  Президент України Володимир Зеленський,  прем’єр-міністр Олексій Гончарук, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов, голова комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський,  керівники громадських аграрних організацій, делегації аграріїв з усіх регіонів,Президент у своєму виступі зазначив, що питання ринку землі в Україні наразі є дуже чутливим, тому потребує широкого і публічного обговорення.

Водночас глава держави переконаний, що земля — власність громадян, тож у них нарешті повинне з’явитися «не гібридне, а повноцінне право власності на свою рідну землю», тобто право володіти, користуватися та розпоряджатися землею.

Зеленський нагадав, що у 2001 році в законі, яким був накладений мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, прописано, що депутати повинні розробити прозорий механізм купівлі/продажу землі.

За його словами, за ці 18 років механізм так і не був прописаний, а з’явився «масштабний процвітаючий тіньовий ринок».

«Це мільйон гектарів землі й десятки мільярдів гривень. І виграє, вибачте, від цього, не малий фермер, не простий селянин, а місцеві так звані «князьки». Більше того, за цей час з 7 млн українців, які володіють землею, майже 1 млн громадян померли так і не отримавши від держави шансу стати заможними господарями своєї землі, не отримавши право власності», — зазначив Президент.

У пропонованій моделі земельного ринку передбачається, що право на купівлю і продаж землі матимуть тільки українці та українські компанії. «Земля належить українцям. У моделі, яку пропонуємо ми з урядом, купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни та українські компанії. Страшилки про китайців, про арабів чи про інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами — це маячня», — запевнив Президент.

«Ми незадоволені результатами цієї конференції, — заявив заступник голови ВАР Денис Марчук в інтерв’ю журналісту “Інфоіндустрії”, — ми хотіли з’ясувати, як буде реалізовано тезу про те, що земля буде продаватися лише українцям та українським компаніям, адже є ризик, що власниками юридичних осіб можуть бути іноземці. Але на пряме запитання про це, прямої відповіді не одержали.  Я також запитав Тимофія Милованова, чому досі не оприлюднено законопроект про обіг сільгоспугідь, чому на конференції ведеться безпредметна розмова на цю тему, чи не станеться так, що його аграріям покажуть після першого читання, коли нічого не можна буде вдіяти. Тобто ми не відчули, що влада усвідомлює серйозність і відповідальність моменту. А тому 20 вересня аграрії проведуть мирну попереджувальну акцію протесту. З 10-ї до 12-ї вздовж ключових магістралей вишикуються люди і техніка. У такий спосіб ми хочемо ініціювати продовження діалогу. Сподіваємося, що влада нас почує».

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry