Цукрова галузь Німеччини опинилася на межі банкрутства

Низькі ціни, заборона на неонікотиноїди і нерівна конкуренція в ЄС змушують німецьких буряководів зменшувати посівні площі.Про це в своїй статті на порталі Agrarheute.com пише доктор Олаф Зіньці, передає AgroXXI.ru.У Рейнській області, за даними Асоціації буряководів, 20% фермерів, які вирощують буряк, в цьому році відмовилися від виробництва культури. «Це показує драму ситуації», — прокоментував керуючий директор Пітер Кастен.

Факт такий: ринок цукру перебуває в стані потрясінь: після скасування фіксованих квот на цукор в усьому ЄС, фермерам і цукровим заводам довелося зіткнутися з міжнародною конкуренцією. Це видно за цінами на цукор. Після лібералізації європейського внутрішнього ринку вони впали до історичного мінімуму — близько 312 євро/т.

Фоном, мабуть, є прогнози виробництва цукру в Бразилії, очікувані сільськогосподарським агентством CONAB, в поточному 2020/2021 маркетинговому році. Бразильці підвищили свій прогноз виробництва цукру на 11% — до 39,3 млн т, у порівнянні з травневою оцінкою в 35,3 млн т і виробництвом 29,8 млн т у попередньому маркетинговому році.

Падіння цін поставило цукрові заводи і буряководів у важке економічне становище. Результат: багато буряківники перестають вирощувати буряки, а цукрові заводи закриваються, тому що вони більше не приносять прибутку, і буряководам нікуди поставляти продукцію, коло замкнулося.

«Ми страждаємо від того, що боремося зі значними спотвореннями конкуренції в Європі», — каже Пітер Кастен. У ряді країн буряківники отримують субсидії у вигляді надбавок за гектар: 30% посівних площ під цукровим буряком в Європейському Союзі субсидуються таким чином, але не в Німеччині.

«Ми не можемо компенсувати ці спотворення», — каже Герман Шмітц, керуючий директор кельнської цукрової компанії Pfeifer und Langen.

«У країнах, де не виплачуються страхові внески, площі скорочуються. І це зниження відбивається на цукрових заводах: в 2016 році компанії Pfeifer і Langen скоротили робочі місця і закрили виробництво в Румунії», — додав він.

Ситуація складна в двох лістингових компаніях Nordzucker і Südzucker: за останні роки у лідера ринку Südzucker скорочені сотні робочих місць і потужності. Nordzucker повідомив про мільйони збитків за минулий фінансовий рік.

Субсидії — не єдина проблема, з якою німецька галузь зіткнулася в останні роки: в 2018 році посушливе літо завдало значної шкоди фермерам, які вирощують цукровий буряк, хоча насправді культура вважається дуже стійкою до посухи.

Крім того, фермерам в Німеччині дозволено застосовувати менше пестицидів, ніж їх колегам в інших країнах. Неонікотиноїди, які фактично заборонені на всій території ЄС, використовуються в багатьох країнах за допомогою екстреного дозволу, що надзвичайно спотворює конкуренцію між країнами і цукровими заводами Союзу.

Однак Німеччина відмовляється від видачі дозволів на неонікотиноїди, хоча посіви сильно постраждали від попелиці і вірусів, які передаються цими шкідниками.

Гельмут Блеквенн з Асоціації виробників цукру Німеччини (WVZ) не вважає загальну заборону на ці активні інгредієнти виправданою, оскільки небезпека неонікотиноїдів для корисних організмів при вирощуванні буряка надзвичайно мала. На його думку, заборона мав скоріше «політичні», ніж інші причини.

Укрцукор

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry