Українські аграрії на форвардних контрактах по кукурудзі втратять понад 300 млн дол

Українські фермери можуть втратити на форвардних контрактах по кукурудзі понад 300 млн дол. Таку думку висловила менеджер з розвитку бізнесу MAXIGRAIN Олена Нероба під час BRIDGES BUSINESS FORUM 2020 на тему: “Управління ризиками та фінансовий менеджмент агрокомпаній зернового сектору”, який проходить сьогодні у Києві.За її інформацією було було укладено форвардних угод на близько 7 млн тонн кукурудзи за ціною 150-170 дол\т, проте сьогодні різниця між законтрактованими цінами та нинішніми становить 50-70 дол(200-220 дол). Прості розрахунки показують, зо аграрії втратять понад 300 млн.дол. Звісно, у фермерів був вибір, вони могли почекати кращої ціни, але складна фінансова ситуація не дала їм інших варіантів.

Ще один варіант – хеджування ризиків на Чікаго, але українські фермери, на відміну від американських чи європейських, ще не володіють цим інструментом. Із пшеницею ситуація не така катастрофічна, оскільки вона контрактувалася у березні-квітні, а ціни на цей продукт пішли вгору в кінці серпня, а тому втрати фермерів поки що невеликі.
Висновок, який зробили учасники дискусії: аграрії повинні оволодівати інструментами хеджування ризиків, держава повинна створити для цього відповідні законодавчі умови.

Инфоиндустрия

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry