Agricom Group розширює площі під вівсом

 Компанія Agricom Group щороку планомірно збільшує площі вирощування вівса. У 2020 році було засіяно 1600 га, в 2021 – 2300 га, на наступний рік заплановано 2700 га. Крім звичайної культури в господарствах холдингу вирощують безглютеновий овес, і площі під ним також будуть розширювати.

Про це у коментарі ІА «Інфоіндустрія» розказав  Євген Горло, директор департаменту виробництва та розвитку Agricom Group. Він відзначив, що вирощування безглютенового вівса дещо різниться від звичайного.

Перша особливість – просторова ізоляція, поля не повинні межувати з глютеновмістними культурами, такими як пшениця, жито, ячмінь.

Друга особливість ­– це дотримання сівозміни. Важливо, щоб 4-5 років на цих полях також не було даних культур.

Таких умов потрібно дотримуватись для того, щоб унеможливити потрапляння насіння глютеновмістних культур до вівса.

Перший рік вирощування у господарствах Agricom Group використовували вітчизняні сорти. Нині паралельно проводять дослідження імпортних сортів. Цьогорічна урожайність вівса складала від 3,5 до 4 тонн з гектару.

Торік власне виробництво звичайного вівса забезпечило близько 40% від потреби заводу в сировині, решту імпортували з Білорусі та Казахстану, продовжила Ірина Брославцева, директор компанії «Добродія Фудз».

«У 2021 році вперше отримали урожай безглютенового вівса. Він використовується у виробництві нової лінійки преміальної продукції «Добродія Фудз» – WOWСЯНКА. В Україні безглютеновий овес майже ніхто не вирощує», — пояснила вона.

Потрібно ретельно підбирати сорт вівса, дотримуватися технології посіву, збирання, транспортування, тому що на кожному етапі може виникнути перехресна взаємодія з іншими культурами, і глютен може додатися до безглютенового продукту.

«На етапі транспортування потрібно виділяти окремий транспорт, на етапі зберігання – виділяти окремі місця для зберігання. Також потрібно проходити спеціальну сертифікацію для безглютенового виробництва», — розказала Ірина Брославцева.

 

Інфоіндустрія