Ціни на цибулю радують українських овочівників вже два сезони поспіль. І це унікальний випадок, вважає Олександр Хорєв, керівник проекту “АПК-Інформ: овочі і фрукти”. Під час вебінару “Перспективи плодоовочевого сезону-2020/21 в Україні”, організованого проектом “АПК-Інформ: овочі і фрукти” він зазначив, що незважаючи на зростання виробництва цибулі в 2019 році, пандемія коронавірусу стимулювала різке зростання його споживання. Споживачі вважали, що цибуля допомагає захиститися від коронавірусу, і купували його в небувалих кількостях, що дозволило фермерам підвищити ціни реалізації.
Говорячи про перспективи нового сезону, Олександр Хорєв висловив думку, що, незважаючи на можливе подальше розширення площ, валовий збір цибулі в Україні в 2020 році може навіть знизитися.
Для бур’янів зараз погодні умови ідеальні, але боротися з ними зараз неможливо ані механічним способом, ані гербіцидом, тому що фермери не можуть вийти в поле з технікою. Зараз поля масово заростають бур’яном”, – відзначає пан Дудка.
Він також говорить, що на полях частково спостерігається також випрівання сходів, а через тривалий період дощів доведеться працювати по хворобах не на початковому етапі, а вже в розпалі їх розвитку. А бур’яни, при цьому, заважають.
“У багатьох можливо препарати в цьому сезоні не спрацюють. Тому зараз стоїть гостре питання, з чого починати: з бур’яну, шкідника чи хвороби? Однак потрібно пам’ятати, що при засміченості поле, обробки проти шкідників і хвороб будуть менш ефективні, ніж при поле, вільному від бур’янів”.
Також Вадим Дудка сказав, що від несприятливих погодних умов постраждає і урожай озимої цибулі. “Ми звикли в цей час вже не працювати з озимим цибулею. Однак в цьому сезоні така звичка зіграла з нами злий жарт, тому що спалахи захворювань в цьому році спостерігаються і зараз.
Це не вплине на врожайність, але вплине на якість цибулі. Багато, звичайно, встигли зреагувати, але багато, навіть розуміючи, що робити, не змогли банально вийти в поле. Адже в Каховці дощ йде практично кожен день”, – говорить експерт.