Експорт українського бурякового цукру у 2018 році збільшиться на 15%

Таку думку висловила Марина Сідак, керівник аналітичної служби ГК «Sucden» в ході Міжнародного конгресу Sugar World 2018.«Наразі зростає експорт бурякового цукру в світі. Очікується, що він зросте на 15%, і це не може не вплинути на ціну. З іншого боку, «просіло» світове виробництво цукру.

Серед основних факторів: низька ціна, скорочення посівних площ, зниження врожайності через погодні умови, коливання споживання (за рахунок Індії) тощо. Та сумувати не варто, ми прогнозуємо подальший ріст споживання, зокрема в Африканському та Азійському регіонах», — прокоментувала Сідак.

Окрім того, за її словами, очікується світове скорочення виробництва цукру в усіх регіонах окрім Китаю та Індії. «Зниження буде відбуватись за рахунок декількох факторів: низька світова ціна на цукор, часткове зменшення посівних площ і повернення до середнього рівню врожаю. Найбільше зниження очікується в Бразилії, в більшій мірі, за рахунок підвищення доходу від виробництва етанолу. Китай та Індія збільшать виробництво за рахунок високих поточних цін на місцеву тростину», — пояснила пані Марина.

Крім того, вона зупинилася на ключових особливостях українського цукрового ринку та окреслила перспективи його подальшого розвитку: «В найближчі два сезони (2017/2018 та 2018/2019) ціновий коридор очікується в межах 350-500 $/т. Крім того, збережеться конкуренція за зовнішні ринки збуту. Що стосується ринку побічної продукції, він буде розвиватись, тим самим стимулюючи розвиток його глибокої переробки в тому числі в альтернативні джерела енергії».

Інфоіндустрія