Хвороби рослин на українських полях

Погодні умови посприяли розповсюдженню хвороб деяких культур.

Погодні умови сприяють розповсюдженню пухирчастої та летучої сажок кукурудзи на 1-12% рослин, гельмінтоспоріозом охоплено 2-15% рослин, у Вінницькій, Київській, Тернопільській областях відмічено прояв фузаріозу на 1-5, макс. 12% рослин, кореневих та стеблових гнилей.

В Одеській області на качанах пошкоджених бавовниковою совкою відмічено розвиток фузаріозу.

Повсюдно 3-55% рослин сої хворі на аскохітоз, бактеріальний опік, жовту мозаїку, септоріоз, пероноспороз, церкоспороз, білу гниль, антракноз.
За повсюдних періодичних опадів та коливань температур у посівах цукрових буряків, передусім лісостепових та поліських областей, на 10-48, макс. 100% обстежених площ зростає ураження рослин церкоспорозом, який охопив 3-12, макс. 20-53% рослин (плантації Волинської, Київської, Львівської, Тернопільської обл.). Поряд з цим на 12-55% площ буряки хворіють на борошнисту росу, фомоз, пероноспороз, рамуляріоз, вірусну жовтяницю та мозаїку. Хвороби коренеплодів, зокрема парша, хвостова гниль, дуплистість уразили 1-7% рослин. За таких умов оздоровлюють рослини та призупиняють поширення церкоспорозу за появи окремих плям на 3-5% рослин через обприскування посівів дозволеними фунгіцидами.
8-60% посівів та 4-28% (Волинська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Миколаївська обл.) рослин соняшника уражені альтернаріозом, пероноспорозом, іржею, септоріозом. З ознаками білої (прикоренева, стеблова, кошикова) та сірої гнилей виявлено 3-15% рослин. Погодні умови сприяють подальшому поширенню фомозу на 2-10, макс. 25-80% рослин в осередках Вінницької, Миколаївської областей.

На пасльонових культурах зростає ураженість рослин фітофторозом, альтернаріозом, макроспоріозом, пероноспорозом, бактеріозами, іншими. Середньо та пізньостиглі сорти капусти хворіють на бактеріози.

Погодні умови скрізь сприяють інтенсивному розвитку хвороб плодових культур, зокрема парші, борошнистої роси, плодової гнилі.

Опади та оптимальні температури обумовили поширення та розвиток оїдіуму, мілдью, подекуди сірої та чорної гнилей винограду.

Інфоіндустрія за матеріалами consumer.gov.ua