Інноваціі в сільському господарстві для забезпечення продовольчої безпеки

Глобальний лідер селекційних розробок Corteva Agriscience Джефф Грем в своїй доповіді на форумі Outlook 2020 року, організованому Міністерством сільського господарства США, розповів про те, що передові методи селекції та їх доведений успіх в підвищенні врожайності сільськогосподарських культур в розвинених регіонах надають план дій для управління ризиками, які пов'язані з відсутністю продовольчої безпеки та нестійкістю клімату у всьому світі.

Форум Міністерства сільського господарства США був присвячений інноваціям у сільському господарстві, а раніше міністр сільського господарства США Сонні Пердью оголосив про програму Міністерства з інновацій в сільському господарстві. Промова Грема була виголошена в рамках сесії з управління ризиками та забезпечення стійкості в сільгоспвиробництві.

«Продуктивність сільського господарства важлива не лише для задоволення потреб зростаючого населення, а й для боротьби з нестійкістю клімату, — зазначив Грем. — Ми довели, що інноваційні селекційні технології, такі як молекулярні маркери, точне фенотипування, прогнозна аналітика, біотехнології, технологія редагування генома CRISPR та цифрові інструменти можуть допомогти сільському господарству краще впоратися з проблемами екстремальних погодних умов».

Керівник Агенції з управління ризиками Міністерства сільського господарства США Мартін Барбре очолював панельну дискусію форуму, присвячену зниженню виробничих ризиків, з якими протягом вегетаційного періоду з екстремальними погодними умовами стикаються фермери і відповідальні державні особи. Він зазначив, що сільськогосподарський сезон 2019 року був одним з найбільш дощових в історії, в той час як 2012 рік був одним з найбільш посушливих. Однак, незважаючи на підвищену мінливість погоди, загальна врожайність сільськогосподарських культур продовжує зростати з плином часу.

Грем зазначив, що майже семикратне збільшення середньої врожайності кукурудзи, досягнуте в Північній Америці з 1920 року, означає, що фермерам вдалося виростити додатково мільйони бушелів зерна, не вводячи в обіг нові землі. Підвищення продуктивності культури за останнє сторіччя збільшило середню врожайність з 25 бушелів (15,7 ц/га) до 170 бушелів з акру (106,7 ц/га). Крім того, він зазначив, що, якщо б 20 провідних країн-виробників кукурудзи підвищили її виробництво до рівня США двадцятирічної давності, це було б рівнозначно введенню в обіг ще 100 мільйонів акрів (40 тисяч гектарів) сільгоспугідь.

 «Сьогодні ми виробляємо більше продукції з меншою витратою ресурсів, — пояснив Грем. – Однак, відсутність продовольчої безпеки та нестійкість клімату впливають на земну кулю нерівномірно, і ми також повинні працювати над створенням нових систем землеробства, адаптованих до умов окремих регіонів».

«Для цього необхідне використання всіх інструментів з нашого арсеналу, а також відкрита і прозора комунікація між громадськістю, вченими, урядом різних країн і приватними компаніями, — заявив Грем. – Окремо один від одного ці технології – лише інструменти, але разом вони є рішеннями низки найбільших світових завдань».

В рамках панельної дискусії також прозвучали доповіді колишнього кліматолога штату Іллінойс Джима Енджела і керівника напряму сільськогосподарських культур Національної служби сільськогосподарської статистики США Ленса Хоніга. Матеріали сесії розміщені на сайті Міністерства сільського господарства США.

Інфоіндустрія за матеріалами Corteva Agriscience