Основні тренди роздрібної торгівлі в Європі

Все більшої ваги набирає соціальна, екологічна та етична складова при виробництві та продажі продуктів харчування.

Про це розказала Надія Столярчук, U-Food під час тренінг «Відповідність вимогам ЄС до агропродовольчої продукції».

 Особливістю конкурентного ринку є домінування кількох гравців (роздрібних продавців), які виходять на інші ринки. Спостерігаються процеси консолідації, а також злиття та поглинання в роздрібній торгівлі, громадському харчуванні та виробництві. Застосовуються інтегровані системи замовлення та гнучкі договори.

Серед продуктових тенденцій фахівець озвучила: безпечність продуктів, соціальний, екологічний та етичний напрямки, здоровий вибір та інформація для споживачів, а також відходи упаковки, споживачі обирають розумну упаковку. Важливий також короткий термін доставки.

В супермаркетах ЄС спостерігається зниження прибутку та посилення конкуренції з боку дискаунтерів та зростання продажів он-лайн. Об’єкти «натисни і збери» перетворюють супермаркети на склади з проїздом через центри збору. Зменшуються операційні витрати роздрібного продавця, однак знижується ймовірність  імпульсних покупок

Гуртовий продаж  занепадає та замінюється онлайн-замовленнями. Однак гуртові ринки пропонують низькі точки входу на експортні ринки, які вимагають лише відповідності нормативним вимогам.

Зростає кількість незалежних магазинів, що базуються на нетрадиційних місцях, таких як АЗС.

Протягом наступних п’яти років дискаунтери хочуть відкрити десять мільйонів квадратних метрів нових магазинів, що еквівалентно повній площі магазинів Carrefour в Європі, розказала Столярчук.

На ринку роздрібної торгівлі «Ready to eat» домінують міжнародні мережі ресторанів, такі як McDonald’s, Burger King, Subway, Kentucky Fried chicken

Великі обсяги салатів, а також великі обсяги продуктів, таких як картопля, соління та цибуля, використовуються як у свіжому, так і в напівобробленому вигляді.

Ці компанії вимагають таких же харчових стандартів, як і супермаркети, і призначають первинного консолідатора для постачання всіх продуктів.

 

Інфоіндустрія