Професія пивовара набуває популярності в Україні

11 лютого в київському ресторані-пивоварні «Солом`янська броварня» відбувся дегустаційний конкурс пива East European Beer Award». Методика оцінювання розроблена так, щоб отримати максимально релевантну оцінку кожного зразка пива. Сліпі дегустації (судді не знають, яке пиво та від якої броварні коштують) проводяться в декілька етапів. За чесністю та прозорістю Конкурсу стежать юристи – незалежні спостерігачі. Експерти галузі відзначили, що професія пивовара, як і винороба, в Україні нині стає престижною, її опановують як випускники шкіл, так і зрілі люди – від домашніх пивоварів до працівників пивзаводів.

Конкурс East European Beer Award став унікальним форматом для пивного ринку України. Пивне змагання в новій концепції за свою чотирирічну історію змогло зрушити та надихнути тисячі людей розвивати крафтове пивоваріння країни. Про це говорили в ході прес-конференції співорганізатори Конкурсу: Юрій Семенов, співзасновник та керівник Київської Пивної Ліги, автор методології конкурсу і Катерина Конєва, автор ідеї Конкурсу, видавець журналу Beer.Technologies.

«Любимо пиво, тему пивоваріння, пивоварів – як творчих особистостей! Пізнаємо цей захопливий світ самі і розширюємо рамки пізнання для всіх. Пропагуємо якість, натуральність, нові технології. Українське пиво має бути, так само, як і сидр, адже в нас зернова країна і країна яблуневих садів!» – відзначила Катерина Конєва.

Юрій Семенов наголосив на головних принципах Конкурсу – незалежності та об’єктивності. Методика оцінювання розроблена так, щоб отримати максимально релевантну оцінку кожного зразка пива. Сліпі дегустації (судді не знають, яке пиво та від якої броварні коштують) проводяться в декілька етапів. За чесністю та прозорістю Конкурсу стежать юристи – незалежні спостерігачі. Адже перемогу має отримати найякісніше та найсмачніше пиво у стилі, яке дійсно подобається споживачеві.

Дегустаційний конкурс East European Beer Award 2020 підтримає Асоціація сомельє України та делегує 12 суддів – експертів Асоціації. Крім того свою участь у дегустаційній колегії вже підтвердили пивні експерти з Чехії, Естонії, Польщі, України. Пивними суддями активно реєструються і представники пивоварень. Усього їх має бути до 100 чоловік, — таке масове суддівство гарантує точні результати.

На конкурсі були присутні і представники пивоварної галузі Тимур Герасимович – керівник пабу CRAFT vs PUB та пивовар, засновник фестивалю Craft Beer Fest, Сергій Михайлов – пивний блогер і викладач школи пивоварів. Роман Мукоїд, доцент кафедри технологій продуктів бродіння і виноробства, кандидат технічних наук, який, до речі, повідомив, що професія пивовара, як і винороба, нині стає престижною, її опановують як випускники шкіл, так і зрілі люди – від домашніх пивоварів до працівників пивзаводів.

«Солом`янська броварня» — культовий ресторан-пивоварня – триразовий переможець Дегустаційного конкурсу (2016, 2017, 2019 років), переможець Ресторанної Премії «Сіль», як кращий пивний ресторан України. Історією закладу та особливостями роботи з крафтовим пивом поділився з присутніми Андрій Поздняков, директор «Солом`янської броварні». Відбулася цікава екскурсія, під час якої журналісти дізналися, як і, головне, з чого роблять пиво. Це була чудова нагода переконатися, що ремісниче пиво вариться виключно з натуральних інгредієнтів — високоякісних солоду, хмелю, підготовленої води та дріжджів особливих штаммів.

ІА «Інфоіндустрія»