Технологія no-till дає можливість зберегти родючість земель в умовах зміни клімату

Конференція “Лабораторія No-till 2022” відбудеться 23-25 лютого, традиційно в Києві, хоча раніше планувалося провести її в Казахстані.

Про це в ефірі АгроФМ розповів Михайло Драганчук, організатор форуму.

“Тиждень тому прийняли рішення про перенесення конференції до Києва. Ми сподіваємося провести цей захід на висоті, як завжди”, – додав він.

Статистика по відмові від традиційного обробітку в господарствах відсутня. За словами експерта на 5-7% від загальної кількості сільгоспземель застосовують саме no-till. І кількість прихильників технології зростає.

“No-till вимає виваженого підходу, нових знань про рослини, організми. В Аргентині більше 90% земель не обробляється, місцеві фермери економічно не вижили б, якби повноцінно обробляли грунт. Нам потрібно не просто вивчати досвід, а й адаптувати його. У Європі no-till не надто популярний, тому що там діють дотації”, – пояснив Драганчук.

В Україні є приклади 10-річного ведення господарств за технологією. І вони готові поділитися своїм досвідом на конференції “Лабораторія No-till 2022”.

“Вважається, що no-till найбільше застосовують в регіонах, де є дефіцит вологи. Це не зовсім так. У конференції регулярно приймають участь і господарства із зон з достатнім вологозабезпеченням, є учасники з Латвії, Литви. Тому що такий підхід до обробітку в першу чергу дає можливість зберегти родючість земель, особливо в умовах зміни клімату”.

No-till  підходить для будь-яких кліматичних зон, ґрунтів, і практично усіх культур. “Легше назвати культури, які не можна вирощувати без обробітку – картопля, буряк. Але і такий досвід є, зокрема вирощують цибулю, цукровий буряк”.

23 лютого запланований воркшоп для новачків, 24-25 лютого – основні дні конференції. Представники одинадцяти країн світу приймуть участь в “Лабораторія no-till 2022”, вперше будуть учасники з Узбекистану та Канади.

 

Квитки можна придбати на сайті “Лабораторія no-till 2022”.

 

Інфоіндустрія

 

 

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry