Троянди й виноград: захоплення аграрія з Київщини переросло у бізнес

В Запоріжжі завершилася виставка-конференція "Золоте гроно-2019", за роботою якої уважно стежили виноградарі та винороби всієї країни. Про це пише інформаційна агенція "Інфоіндустрія". Директор СК "Агробізнес" з Київщини Григорій Кулініченко кілька років тому також відвідував цей форум. "Виноградарі, які регулярно беруть участь у цій виставці, сьогодні створюють сучасну історію національного виноградарства, я вважаю українську селекцію столового винограду найкращою у світі, – говорить Григорій Кулініченко. – В Україні дуже багато чудових селекціонерів, в тому числі й самодіяльних,  на виставці-конференції «Золоте гроно» у Запоріжжі, я побачив сотні чудових сортів. Був також у всесвітньо відомому розсаднику «Раушедо» в Італії, де продаються саджанці під італійською назвою, але в дужках іде українська назва. Представництво наших сортів там досить солідне".

Сільськогосподарський кооператив «Агробізнес», що в Кагарлицькому районі на Київщині, вирощує не лише традиційні сільгоспкультури, але й виноград на площі 3 га. Навіщо господар цим займається? Це хобі, яке може перерости в бізнес, так пояснює директор цього підприємства Григорій Кулініченко своє захоплення.

Як відомо, цей район не входить до виноградного поясу, а тому господарі перепробували близько 20 сортів білого винограду, 15 червоного, поки не зупинилися на тих, які дозрівають в умовах цієї місцевості. Півтора гектара відведено під десертні сорти винограду, решта виноградника – під винні. Червоні сорти переважно належать до західної селекції, білі – вітчизняні Інституту виноробства та виноградарства імені В.Таїрова. Насадження в «Агробізнесі» молоді, ще не вийшли на пік урожайності. Ягоди десертних сортів вже почали дозрівати, їх забирають столичні супермаркети.

Григорій Володимирович повідомив, що наразі в стадії завершення проект виробництва вина. У найближчому майбутньому сімейна винарня Кулініченків вироблятиме 4-5 сортів білого вина, 2-3 рожевого,  і стільки ж червоного. Основний сорт — Мерло, який буде купажуватися з Каберне,  Мальбеком, Карменером. Проект перебуває в процесі одержання ліцензії на виробництво вина, вже встановлені  виробничі потужності, обладнані всім необхідним, укладена угода з лабораторією.

«За рахунок високої якості виробництва, збору та переробки винограду ми уникаємо великих доз обробки виноматеріалів консервуючими засобами. Збираємо, вибраковуємо вручну, тобто маємо суцільний хенд-май те, що ціниться на Заході. Мені хочеться робити вино, гарне, яке подобається людям.…», – розповів господар.

Перші партії вина Кулініченка здобули визнання на Всеукраїнському дегустаційному конкурсі в Одесі, куди були запрошені сертифіковані сомельє, які провели  незалежне оцінювання. Сорт вина білого( купаж європейських сортів) набрав 89 балів і одержав золоту медаль, вино із сорту Цитрон Магарача одержав срібну медаль.

Інфоіндустрія