Тваринництво менш шкідливе для екології у порівнянні з промисловістю та транспортом

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), сільське господарство і тваринництво — другий за масштабами сектор утворення парникових газів. Проте, чи дійсно тваринництво є настільки шкідливою сферою для екології?

Аргументи про шкоду тваринництва для екології

Тваринництво, як і будь-який вид господарської діяльності людини, наносить шкоду природі та змінює стан навколишнього середовища не в кращу сторону, йдеться у повідомленні Української асоціації розвитку тваринництва та технологій. Зокрема:

  • Викиди парникових газів від тваринництва становлять 18% усіх викидів, пов’язаних з людською діяльністю (більше, ніж весь транспорт планети) та 24 % всіх викидів парникових газів;
  • У світі всі викиди сільського і лісового господарства складаються на 60% з метану та на 40% з вуглецю. На тваринництво припадає лише 5,8% загальних глобальних викидів, з них 95% є метаном;
  • Для потреб виробництва м’ясо-молочної продукції щороку використовуєтьсячверть промислової води. Водночас, переважна більшість цієї води через відсутність очисних споруд повертається у природне середовище у вигляді рідкого гною, суспензій та стічних вод.

Тваринництвом людством займається вже тисячі років. Проте, через небувалу раніше кількість населення, що потребує все більшої кількості їжі, обсяги виробництва продукції тваринництва зростають. Відповідно, зростає і вплив на навколишнє середовище.

Аргументи на користь тваринництва

Водночас, вплив тваринництва на довкілля не є однобоким. Дематлізуємо:

  • Відмінність між викидами метану і вуглецю є важливою, особливо коли йдеться про викиди метану від худоби. Метан, що виділяється тваринами (наприклад, великою рогатою худобою), розпадається на вуглекислий газ протягом приблизно десятиліття і повертається назад у навколишнє середовище. Згодом тварини, що пасуться, поїдають рослини, замикаючи петлю вуглецевого циклу. Навпаки, викиди вуглецю, що виникають при спалюванні копалин для потреб енергетики і транспорту, зберігаються в навколишньому середовищі протягом сотень років;
  • – Аналіз хімічної структури вовни показує, що близько 50% ваги вовни становить вуглець. Вівці — це природні машини для уловлювання та зберігання вуглецю, а вовняний одяг прекрасної якості при належному догляді може довго служити в гардеробі;
  • Тонна викидів, що виробляються для доставки необхідної їжі та клітковини для виживання людини, повинна викликати менше занепокоєння, ніж тонна викидів, утворених закордонним рейсом або використанням кондиціонування повітря протягом спекотної погоди;
  • У всьому світі 86% споживаного корму для худоби складається з рослинної сировини, яка не є їстівною для людей і перетворює його на високоякісний, багатий поживними речовинами білок м’яса.

Раціональність понад усе

Не варто забувати,  що тваринництво впродовж тисячоліть забезпечувало людство продуктами харчування та одягом. І значення їжі тваринного походження для організмі людини не можна применшувати.

Якщо логічно розкласти аргументи, виходить, що тваринництво є трохи менш шкідливим за промисловість та транспорт. Водночас, кожна сфера людської діяльності є важливою, і, за логікою громадян, які пропонують закрити тваринництво через його шкоду для довкілля, треба заборонити і транспорт, і промисловість, і навіть користування кондиціонерами, лаком для нігтів, дезодорантами аерозолями, і – цей список можна продовжувати  до безкінечності. Але чи готове людство на це? Або є другий варіант – шукати шляхи зменшення шкоди на довкілля у кожній галузі, і в тваринництві загалом. Сучасна наука пропонує великий вибір таких рішень, і ним будуть присвячені наступні публікації.

Інфоіндустрія