Українська свинина на європейському ринку поки що не конкурентоспроможна

Очільник Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко оцінив конкурентоздатність європейської свинини на українському ринку, а відтак і української на європейському.

«При ціні в ЄС на напівтуші свиней 1,6 євро/кг, собівартість імпортованої свинини в Україні складає 58 грн/кг з ПДВ. За ціни в Україні на живих свиней 45 грн собівартість напівтуш для співставності складає 68 грн/кг, тобто вища за імпортну на 10 грн/кг. Щоб урівняти за ціною напівтуші свиней, вирощених в ЄС та в Україні, ціна на живих свиней в Україні має бути не більше 38 грн/кг з ПДВ”, — зазначає він.

І додає, що у травні помітно зросли обсяги імпорту свинини в Україну — до 3,2 тис тонн, що втричі більше ніж у квітні. Така ситуація склалась через зростання цін на м’ясо свиней на внутрішньому ринку, що призвело до нарощування закупівель більш дешевого продукту за кордоном, переважно в країнах ЄС. Подорожчання свинини призводить до того, що частина українців заміщують це м’ясо більш дешевою курятиною. Зменшити ціни на свиней забійних кондицій в Україні, а отже і скоротити обсяги імпортної свинини на полицях магазинів, можна завдяки зниженню собівартості виробництва свинини, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на meat-inform.com.

Інфоіндустрія