07.03.2019
У 2019 відразу кілька українських компаній-постачальників волоського горіха взяли участь у виставці GulFood в Дубаї. Представники проекту EastFruit поспілкувалися з кількома з учасниками та експертами і їх настрій був далеко не райдужним, так як ринок виявився набагато більш конкурентним і складним, ніж вважалося раніше.Зокрема виробники з України відзначають, що ціни на український горіх на сьогоднішній день набагато вище, ніж в даному регіоні. В середньому наразі ядро українського волоського горіха переоцінене на півтора-два долари за кг за ту категорію якості, яка пропонується. При цьому особливих перспектив зростання цін на цьому ринку не видно. Більш того, не можна виключити і подальшого зниження цін на волоський горіх на Близькому Сходу в довгостроковій перспективі.
На виставці величезна експозиція, присвячена волоському горіху, була представлена на національному стенді Чилі. Учасники відзначили прекрасну якість чилійської продукції і відпрацьовані підходи до маркетингу, з якими Україна поки що не може конкурувати на рівних. Також вражаючі презентації волоського горіха були і на національних стендах США.
«Український горіх програє конкуренцію узбецькому на ринку Близького Сходу, оскільки позиціонується саме в недорогому сегменті. На даний момент Україна займає четверте місце по поставках ядра волоського горіха в регіон і шосте місце по експорту горіха в шкаралупі, – каже Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО). – Тим не менше, протягом останніх п’яти років експорт волоського горіха з України до цього регіону знизився в п’ять разів, у той час як експорт волоського горіха з Узбекистану виріс в два з половиною рази. Тому, фактично, зараз Узбекистан замінює Україну на цьому ринку, а незмінними лідерами залишаються США і Чилі », – пояснює тенденції експерт ФАО.
Аналітики EastFruit оцінюють обсяг імпорту волоських горіхів в країни Близького Сходу в $420 млн, з яких 65% припадає на дві країни: Туреччину та ОАЕ. Імпорт зростає на 15% в рік. У натуральному вимірі регіон ввозить близько 110 тис. тонн горіха: 30 тис. тонн ядра і 80 тис. тонн горіха в шкаралупі.
Щоб успішно продавати горіх на цей ринок, українським експортерам необхідно буде або істотно підвищити якість волоського горіха, або суттєво знизити ціни. З огляду ж на перспективи різкого зростання врожаю волоського горіха в Україні в найближчі роки, швидше за все доведеться працювати відразу в двох напрямках: підвищення якості та зниження ціни.
UkraineFood.org
Інфоіндустрія
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: