В Україні набувають розвитку вертикальні ферми

За освітою Воробйов - кухар і раніше працював в ресторані. Кілька років тому захопився здоровим харчуванням і вирішив самостійно вирощувати в Україні популярний тоді в Європі мікрогрін - молоді 10-денні проростки соняшнику, редиски, зеленого горошку та інших овочів і трав, які додають у їжу. Про це пише liga.net.

Спочатку Воробйов вирощував зелень для себе у власній квартирі. Потім спробував продавати вирощений урожай. Спочатку бізнес не пішов. Суміщати роботу в ресторані і агробізнес — навіть в такому скромному масштабі — виявилося нереально.

Воробйов пішов на ризик: вирішив змінити профіль і запустити вертикальну ферму промислового масштабу. Для такого проекту потрібні були партнери. За словами Воробйова, гроші дали одеські бізнесмени, що займаються нерухомістю.

Перший досвід урбан-фермера з Одеси — оренда старої радянської теплиці, реконструкція якої обійшлася в $10 000. Підтримувати ідеальний стабільний мікроклімат у такому приміщенні виявилося нереально. Продовжувати вирощувати зелень на цьому місці не було сенсу, але сама ідея все ще здавалася правильною. Партнери почали шукати нову локацію.

Ферма Воробйова оселилася у великому орендованому приміщенні на цокольному поверсі житлового будинку на площі 350 м. кв. Перенесення бізнесу зажадало закупівлі додаткового обладнання — інвестиції зросли ще на $5000.

На новому майданчику посадили зелень горошку, гірчиці, капусти, соняшнику, люцерни, буряків — всього близько 20 сортів мікрогріна, а також їстівні квіти і бейбі-листя різних культур. Компанію назвали «Зелений шеф».

На новому місці справи спочатку теж йшли не дуже добре — Воробйов списує це на низьку кваліфікацію найманих працівників. Тільки після того, як він сам досконально розібрався в технології вирощування і став навчати персонал під себе, бізнес пішов угору.

Зараз на підприємстві працює семеро співробітників. По периметру підвалу розставлені стелажі, на кожному — по 4-5 полиць із зеленню, які обігріваються фіто — і led-лампами.

Для пророщування насіння використовують проточну гідропоніку (вирощування рослин на поживних розчинах), лляні і синтетичні килимки, субстрати кокоса в боксах і агровату. Від посіву до збору врожаю проходить 2-3 тижні. Рослини зрізають, коли вони досягли у висоту 1-2 см на стадії 3-4 листків.

Щодня тут збирають близько 50 кілограмів урожаю. 100 грамів зелені Воробйов продає по $1-3 залежно від культури.

Завдяки минулому досвіду, Воробйов точно знав, кому буде продавати свою зелень. Його клієнтами стали ресторани — в курортному місті інтерес до мікрозелені з’явився миттєво. За його словами, «Зелений шеф» вже працює з 250 ресторанами і кафе, мережевим рітейлом і дрібними магазинами в містах-мільйонниках.

Бізнес приносить прибуток — з умовних 10 зароблених гривень одна йде на насіння і пророщування, ще сім — на зарплати робітникам і утримання приміщення.

Зараз підприємець запустив освітній курс по міському фермерству. Платформа допомагає популяризувати новий вид сільського господарства. Для запуску вертикальної ферми потрібно мінімум $500, якщо починати з невеликих обсягів в домашніх умовах, розповідає Воробйов. Для серйозного виробництва — щонайменше $4000.

За словами Воробйова, його учні відкрили вже більше сотні вертикальних ферм в Україні та інших пострадянських країнах.

Інфоіндустрія