Яким був 2020 рік для вітчизняного свинарства

2020-ий рік виявився для вітчизняного свинарства непередбачуваним та непрогнозованим. Безперечно, основну роль відіграла пандемія COVID-19. Оксана Юрченко, президент Асоціації “Свинарі України”, відзначила, що в Україні ситуація розвивалася унікально, повідомляє прес-служба Асоціації.

“Коли навесні/влітку через масові захворювання працівників у США і європейських країнах зупинялися м’ясопереробні підприємства і виробники мали проблеми зі збутом, що негативно позначалося на ціні, в Україні свинарям працювалося досить комфортно. Впродовж цього періоду не фіксували випадків захворювань на фермах та м’ясокомбінатах, а отже, збоїв у поставці та переробці не було. При цьому через карантинні обмеження було припинено роботу аграрних ринків. Відповідно, звузилася канали купівлі свинини до торгових мереж і м’ясних магазинчиків, де представлена переважно промислова свинина. Тобто, навіть у такий непростий час, були фактори підтримки виробника, був активний попит на продукцію та, відповідно, ціна”, – розповіла Юрченко.

Проте, напередодні зимових свят, коли очікували сезонного покращення ринкової ситуації, традиційний сценарій не реалізувався. “Звинувачувати імпорт у цьому не варто. Станом на кінець листопада завезено близько 27 тис. т свинини. І хоча це трохи більше, ніж минулого року, однак не перевищує 11-12% від внутрішнього виробництва промислової свинини та 6% від загального виробництва свинини в країні”, – йдеться у повідомленні.

Склалася ситуація, коли попит перевищив пропозицію. З одного боку, населення, що вирощує свиней, і відгодівельники підлаштовувалися під новорічні свята. А з іншого, корона-криза «наздогнала» людей. Збільшилася кількість випадків, люди перенаправили частину витрат з продовольчого кошика на ліки. Далася взнаки економічна криза, адже частина бізнесів припинила своє існування. Сектор HoReCa працював на мінімальній потужності. Істотне здороження вартості комунальних послуг також мало свій негативний наслідок на купівельну спроможність населення. Ціна на живець, відповідно, продемонструвала не висхідну, а негативну динаміку. І це при тому, що собівартість виробництва, порівняно з початком року, зросла в середньому на 30% через стрімке здороження зернових. У результаті, впродовж останніх місяців вітчизняні виробники працюють у збиток.

«Ми констатуємо, що почався «кризовий період», що є закономірним для розвитку галузі, адже вона циклічна. 3,5 роки роботи в комфортних умовах скінчилися, зараз час перевірки на стійкість, який, на жаль, переживуть не всі гравці ринку. Очікуємо, що з потеплінням ситуація почне «вирівнюватися», – розказала Юрченко.

 

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry