26.09.2021
Сьогодні Європейський Парламент, Європейська Рада та Європейська Комісія святкують започаткування щорічного Органічного дня ЄС. Три установи підписали спільну декларацію, згідно якої відтепер кожне 23 вересня відзначатиметься як Органічний день ЄС. Це є частиною Плану дій з розвитку органічного виробництва ЄС, прийнятого Єврокомісією 25 березня 2021 р., який зафіксував створення Органічного дня ЄС для підвищення рівня обізнаності про органічне виробництво.
На церемонії підписання Комісар з питань сільського господарства ЄС Януш Войцеховський сказав: «Сьогодні ми відзначаємо органічне виробництво, сталий тип сільського господарства, де виробництво харчових продуктів здійснюється у гармонії з природою, біорізноманіттям та добробутом тварин. 23 вересня також є днем осіннього рівнодення, коли день і ніч однаково довгі, як символ балансу між сільським господарством та навколишнім середовищем, що ідеально підходить для органічного виробництва. Я радий, що разом з Європейським Парламентом, Європейською Радою та ключовими суб’єктами органічного сектору нам вдалося започаткувати цей щорічний Органічний день ЄС, що є чудовою можливістю підвищити рівень обізнаності про органічне виробництво та сприяти його ключовій ролі у переході до сталих продовольчих систем.
Загальною метою Плану дій з розвитку органічного виробництва ЄС є суттєве збільшення виробництва та споживання органічних продуктів, щоб сприяти досягненню цілей Стратегії ЄС «Від ферми до виделки» та Стратегії біорізноманіття, в тому числі скорочення використання добрив, пестицидів і антимікробних засобів. Органічному сектору потрібні відповідні інструменти для зростання, як зазначено у Плані дій. Структуровані навколо трьох осей – збільшення органічного споживання, збільшення органічного виробництва та подальше поліпшення сталості органічного сектору, пропонуються 23 дії для забезпечення збалансованого зростання органічного сектора.
Дії
Для збільшення споживання органічної продукції, План дій включає такі дії, як інформування та комунікація про органічне виробництво, сприяння споживанню органічних продуктів та стимулювання ширшого використання органічних продуктів у закладах громадського харчування шляхом державних (публічних) закупівель. Крім того, для збільшення органічного виробництва Спільна сільськогосподарська політика (ССП) залишатиметься ключовим інструментом підтримки переходу на органічне сільське господарство. Вона буде доповнена, наприклад, інформаційними подіями, налагодженням контактів для поширення кращих практик та сертифікації для груп фермерів, а не для окремих осіб. Нарешті, для покращення сталості органічного сільського господарства, Європейська Комісія виділить щонайменше 30% бюджету на дослідження та інновації у сфері сільського та лісового господарства та розвитку сільських територій на теми, актуальні для органічного сектору.
Довідково
Органічне виробництво має ряд важливих переваг:
Джерело: офіційний вебсайт Єврокомісії https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_4821
Стратегія ЄС “Від ферми до виделки”:
Укр. (переклад) – https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2021/05/EU_-Farm-to-Fork-Strategy_UA_fin.pdf
Англ. (оригінал) – https://ec.europa.eu/food/horizontal-topics/farm-fork-strategy_en
План дій з розвитку органічного виробництва ЄС:
Укр. (переклад) – https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2021/05/Organic-action-plan-UA.pdf
Англ. (оригінал) – https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/food-farming-fisheries/farming/documents/com2021_141_act_organic-action-plan_en.pdf
Європейський зелений курс
Англ. (оригінал) – https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/european-green-deal-communication_en.pdf
Детальніше: https://organicinfo.ua/news/yevropeys-ka-komisiia-prezentuvala-stratehiiu-yes-vid-fermy-do-vydelky/
Інфоіндустрія
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: