24.04.2018
Останнім часом спостерігається збільшення засмічення зерна токсикогенними грибами, що є генераторами утворення мікотоксинів. Це може відбуватись як під час вегетації культури в полі, так і під час зберігання отриманої продукції.
Мікотоксини – це хімічні сполуки, що є продуктами життєдіяльності фітопатогенних грибів. Шкідливість токсинів полягає в отруєнні ними людей і тварин.
Причиною, що сприяє збільшенню кількості контамінованого зерна, є нерівномірність випадання опадів: значна їх кількість в одних районах і тривалі посухи в інших.
Іншою причиною є некоректне господарювання аграріїв, зокрема, недотримання сівозміни, що значною мірою впливає на накопичення фітопатогенної флори в ґрунті.
Наприклад, плісняві гриби роду Fusarium, залишаючись на стерні та рослинних рештках, легко витримують зиму і за настання сприятливого температурного режиму формують велику кількість колоній, що є джерелом інфікування інших злакових культур, посіяних без дотримання структури та правил сівозміни.
Інфоіндустрія за матеріалами agrotimes.net
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: