Завдяки запиленню бджолами урожайність сільськогосподарських культур зростає на 20–75 %

Із ста головних сільськогосподарських культур, які забезпечують 90 % продовольства у світі, понад 75 % запилюються медоносними бджолами. Таким чином, як стверджує ФАО, продовольча безпека людства залежить від бджіл.

В Україні, як і в інших країнах Східної Європи, надання послуг із запилення знаходиться на низькому рівні та потребує систематизації, комплексного підходу, правової підтримки.

Налагодження сервісу запилення можливе за побудови взаємовигідних бізнес-стосунків між фермером та пасічником. Про це йдеться у методичному посібнику з ефективного використання бджіл для запилення садів та ягідників, автором якого є Леонора Адамчук.

Наразі найкращими запилювачами є медоносні бджоли (Apis mellifera L.), насамперед через можливість управління людиною певними етапами життєдіяльності бджолиної сім’ї.

Також лише у роботі з медоносними бджолами можливо керувати обсягом льотних особин та їхньою діяльністю, стимулювати чи обмежувати їхнє нарощування. Не менш важливим є чисельність сім’ї медоносних бджіл – близько 80 тис. особин у літній період, з яких 60 % – льотні, що забезпечують запилення.

Загалом, завдяки запиленню медоносними бджолами збільшується урожайність сільськогосподарських культур на 20–75 % залежно від виду, підвищується якість і натуральна вага плодів та насіння.

 

ІА “Інфоіндустрія”

Читайте нас у Telegram

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry