07.06.2018
В Україні на сьогодні неможливо виробляти екологічно чисту сільськогосподарську продукцію внаслідок забруднення грунтів та взагалі довкілля, але можливо – екологічно безпечні продукти харчування. Найбільш забруднені сільськогосподарські землі в Запорізькій, Луганській, Донецькій, Харківській областях. Ці питання обговорювались 7 червня 2018 року в рамках конференціі “Агроекологія 2018”, повідомляє “Інфоіндустрія”.
Так Любомир Хомічак, професор Інституту продовольчих ресурсів НААН відзначив: “За даними моніторингу, вміст важких металів у землях сільськогосподарського призначення у більшості районів України не перевищує гранично допустимих концентрацій. Проте в Запорізькій, Луганській, Донецькій, Харківській і деяких інших областях з високим рівнем розвитку промисловості у сільськогосподарських землях концентрація свинцю, кадмію нікелю, марганцю та ін. елементів в 2-5 разів перевищує ГДК”.
За його висновком, усе це підтверджує факт забруднення харчових продуктів і, як наслідок зростання захворюваності населення нині і в майбутньому.
“В 2017 році забруднення ґрунтів і води стало причиною захворювань більше 6 млн. та смерті до 1,8 млн. чоловік у світі”, – повідомив Любомир Хомічак.
На думку вченого, більш екологічно сприятливі для ведення сільскогосподарського вировництва з екологічної точки зору є Західна Україна, але в цьому регіоні не вистачає робочої сили.
Інфоіндустрія
Читайте нас у Telegram