7 наукових переваг вівсяної каші для здоров’я

Вівсяна каша є одним із найбільш популярних сніданків у світі. Це здорове, наповнене складними вуглеводами (включаючи клітковину), вітамінами та мінералами повноцінне блюдо, яке дає старт бадьорому ранку. Серед потенційних переваг споживання вівсянки вчені та дієтологи виділяють наступні.

 

1. Вівсяна каша є джерелом клітковини та захищає від багатьох захворювань

Тарілка вівсянки допомагає споживати рекомендовану кількість клітковини на день. Відповідно до поточних дієтичних рекомендацій Міністерства сільського господарства США (USDA) чоловіки віком до 50 років повинні споживати щонайменше 31 г клітковини на день, тоді як жінки цієї ж вікової групи повинні їсти 25 г або більше на день. Більшість американців споживають лише половину цього, зазначає Міжнародний фонд харчової інформаційної ради. Згідно з дослідженнями, дієта, багата цільнозерновими та іншими джерелами харчових волокон, захищає від серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та раку молочної залози, товстої кишки та прямої кишки.

 

2. Вівсянка багата складними вуглеводами, які не шкодять фігурі 

Вуглеводи – це енергія в чистому вигляді. Однак вуглеводи діляться на 2 типи: швидкі (прості) і повільні (складні).

Перший тип не рекомендується вживати у великій кількості, оскільки вони додають сил на короткий період часу і відображаються на фігурі. При вживанні простих вуглеводів різко підвищується рівень цукру в крові, що призводить до викиду великої кількості інсуліну, який відразу переробляє цукор в жир.

Другий тип вуглеводів – повільні (складні). Саме вони є запорукою бадьорості та енергійності на довгий проміжок часу без різкого стрибка рівня цукру в крові. Такі вуглеводи переробляються і засвоюються тривалий час, поступово звільняючи енергію, яку організм витрачає на активну діяльність протягом дня. 

 

3. Вівсяна каша покращує систему травлення 

Клітковина вівса корисна для здоров’я, але особливо вона важлива для повноцінно функціонуючої травної системи, зазначають у Національному інституті здоров’я. Харчові волокна, які знаходяться в зерні вівса, при приготуванні каші утворюють в’язкість, яка обволікає стінки шлунку і захищає їх від негативного впливу шлункового соку.

Тому вівсяна каша – це обов’язкова страва на сніданок для людей, які страждають захворюваннями ШКТ (зокрема, гастритом).

 

4. Вівсяна каша допомагає знизити рівень холестерину

Овес містить особливу розчинну клітковину під назвою бета-глюкан, яка, власне, і знижує рівень холестерину. Згідно з метааналізом 28 рандомізованих контрольованих досліджень, щоденне споживання 3 г або більше грамів бета-глюкану знижує рівень «поганого» холестерину порівняно з контрольними групами. 

Дослідження показують, що користь вівсяної каші для зниження рівня холестерину є однією з причин того, що люди, які споживають вівсянку, мають на 14% менше шансів на серцево-судинні захворювання порівняно з тими, хто не є споживачем даного продукту. Те саме дослідження показало, що при споживанні вівсяної каші ризик діабету 2 типу є меншим на 22%. 

До прикладу, у вівсяних пластівцях ТМ “Добродія” міститься 4,1 г бета-глюкану (з розрахунку на 100 г) і значна кількість харчових волокон – 11 г на 100 г продукту. 

 

5. Вівсяна каша допомагає зменшити вісцеральний жир

Ще одна перевага розчинної клітковини вівсяної каші: вона може допомогти зменшити вісцеральний жир (тип жиру в середній частині тіла, який розташовується поруч з життєво важливими органами та підвищує ризик серцевих захворювань та інсульту, навіть якщо індекс маси тіла вважається нормальним). 

Згідно з дослідженням, у якому брали участь дорослі з діабетом 2 типу, споживання вівсяної каші допомогло знизити рівень цукру в крові, ліпідів у крові та вагу краще, ніж контрольна група, яка споживала здорову їжу, але без вівсянки. 

 

6. Вівсянка містить величезну кількість вітамінів і мінералів (мікро- і макроелементів)

Вітаміни (А, В, Е) які входять до складу вівсянки, сприяють нормалізації перетравлення їжі, позитивно впливають на шкірні покриви, помітно покращуючи колір і однотонність шкіри.

Мінерали в складі вівсяної каші (фосфор, магній, залізо, кальцій і т.д.) в цілому позитивно впливають на нігті, волосся, кістки, судини та м’язи. Так, одна склянка вівсяної каші містить приблизно 2 мг заліза, яке заряджає організм енергією та допомагає запустити процес циркулювання кисню. Овес також забезпечує 2 мг цинку, поживної речовини, необхідної для  імунної функції, що становить 18% щоденної потреби людини.

Як зазначають експерти компанії Dobrodiya, одного з найбільших українських виробників вівсяних пластівців та продукції на зерновій основі під ТМ “Добродія”, San Grano, San Granola, WOWСЯНКА, YUMMOJI, сьогодні сучасне високопродуктивне обладнання дозволяє зберегти в продукції до 95% користі зерна, до 85% вітамінів, 74% мінералів та 99% мікро- та макроелементів.

7. Овес наповнений антиоксидантами, які допомагають захистити від хвороб

Овес містить низку антиоксидантів, які, серед інших функцій, покращують мікробіомкишківника, зміцнюючи здоров’я та потенційно знижуючи ризик хронічних захворювань.

Харчуйтесь правильно і будьте здорові!

 

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Підпишись на Infoindustry