Тетяна Адаменко про вплив погодно-кліматичних умов цього року на врожай та якість зерна

Надмір опадів на більшій частині території України в липні призвів до перезволоження верхніх шарів грунту, пише газета “Експрес”.
“Через це важче зібрати врожай. Також сильне вилягання може позначитися на якості зерна, — пояснює Тетяна Адаменко, завідувач відділу агрометеорології Укргідрометцентру. — Тепер маємо неспекотну погоду, і в західних та північних областях збіжжя сохне повільно.— Як дощі впливають на зерно? — Воно може трохи почорніти, а рівень клейковини (нерозчинних у воді білків) зменшиться. Саме від вмісту клейковини у пшениці залежить, чи пружним буде тісто з виготовленого із неї борошна. Якщо зерно наливається у спекотну, суху погоду, вміст клейковини підвищується, у дощову — зменшується. До речі, кукурудзі рясні дощі пішли на користь. Отож, можливо, завдяки їй валовий збір зернових збільшиться. У деяких регіонах кукурудза виросла на 2 — 3 метри і сформувала вже по 3 качани на стеблі. Якщо ще місяць не буде спеки і в міру дощитиме — врожайність цієї культури ще зросте.
— Чи справді цього року зернові доспіли раніше? — Так. У північних та західних областях — на тиждень, а то й два. А у східних та південних — на три-чотири. Так сталося, бо цього року, власне кажучи, не було метеорологічної весни, вже у квітні фіксували літні температури повітря. Вегетаційний період майже всіх культур, зокрема й ранніх колосових, скоротився.

Інфоіндустрія

за матеріалами expres.ua

Читайте нас у Telegram

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry