За підтримки Німеччини на українських підприємствах проведуть енергоаудит

Енергоємність економіки України у 3-4 рази перевищує відповідний середній показник країн ЄС. Перехід до енергоефективної економіки – питання для держави стратегічне і лежить у трикутній площині економіка-енергетика-екологія. Мінеконорозвитку у співпраці з Держенергоефективності та за підтримки Уряду Німеччини запустили проект з проведення 60 енергоаудитів на підприємствах України.

Питання енергоефективності сьогодні – це питання нашого майбутнього. “Рівень енергоємності ВВП в Україні перевищував у 2018 році рівень енергоємності ВВП Польщі – у 2,5 рази; Німеччини – у 3,3 рази та середнє значення країн світу – у 2 рази. Тому наше завдання – усіляко допомагати населенню та стимулювати наші компанії до зменшення втрат», –  зазначив Олексій Рябчин, заступник міністра енергетики та захисту довкілля, на конференції «Енергоефективність на підприємствах: можливості та рішення», що відбулася 27 листопада.

Вже є ціла низка підприємств, які провели енергоаудити і вже почали впровадження енергоефективних заходів. Водночас, Уряд визначив одним зі своїх пріоритетних завдань підвищення рівня енергоефективності всієї економіки, а не лише житлового сектору.

«Ми працюємо над вдосконаленням системи оподаткування викидів СО2. Акумульовані кошти будуть спрямовані на декарбонізацію, боротьбу з енергетичною бідністю, впровадження енергоефективних заходів МСБ та промисловістю. Це дозволить українському бізнесу адаптуватися до змін в ЄС у зв’язку з Новою “Зеленою угодою”. Ми також плануємо найближчим часом подати на розгляд КМУ проект закону по імплементації Директиви 2012/27/ЄС про енергетичну ефективність» – акцентував увагу Рябчин.

На можливостях та перевагах переходу до енергоефективного виробництва акцентував увагу присутніх і Олександр Черних, т.в.о. секретаря Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – директор Департаменту промислової політики: «Станом на 2018 р. в Україні нараховувалося майже 44,9 тис. промислових підприємств різних форм власності. Вони складають основу розвитку економіки України, а також споживають 30% загальних енерговитрат. Енергоємність економіки України у 3-4 рази перевищує відповідний середній показник країн ЄС. Проте реалізувавши цей потенціал Україна зможе підвищити рівень конкурентоспроможності своєї економіки. Саме тому, Мінеконорозвитку у співпраці з Держенергоефективності та за підтримки Уряду Німеччини запустили проект з проведення 60+ енергоаудитів на підприємствах України. Метою цього проекту є демонстрація потенціалу скорочення викидів парникових газів та економічну доцільність впровадження енергоефективних заходів безпосередньо на промислових підприємствах по всій території України. Особливий акцент в конкурсному відборі був зроблений на участі малих та середніх підприємств»

ІА “Інфоіндустрія”

Читайте нас у Telegram

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry