Озимина 2020: огляд розкидачів для добрив

Весна на порозі. А це час, щоб замислитися про стан озимих культур та про те, в який спосіб їх підживлювати. Пропонуємо незалежний огляд техніки – розкидачів для добрив, які представлені сьогодні на ринку України, цінову політику виробників техніки, технічні особливості розкидачів від різних брендів так коментарі гравців ринку.

З життєвого досвіду ми знаємо, що механізм не буде працювати без однієї запчастини, і не можна замінити її іншою. Так і в розвитку рослин: кожна технологічна операція є невід’ємною та незамінною.

Для зростання рослини потрібно 5 факторів життя:  повітря, поживні речовини, вода, тепло та світло. Для забезпечення нормальної життєдіяльності рослинам, окрім вуглеводів (будова яких складається з кисню, водню і вуглецю), що утворюються в процесі фотосинтезу, потрібні також білки, жири, нуклеїнові кислоти тощо. Щоб їх побудувати, рослині потрібні різноманітні хімічні елементи, які вона одержує з ґрунту разом із водою в процесі мінерального живлення.

Запаси елементів у ґрунті кожного року зменшуються, тому їх потрібно поповнювати. На допомогу приходять розкидачі. Розкидачі кожного року стають необхідністю кожного господаря. Оскільки ціни на добрива зростають, дедалі дорожчають, і викидати гроші на вітер ніхто не хоче. Раціональніше вибрати хороший розкидач та витратити гроші правильно.

Як же вибрати розкидач ? Вибираючи розкидачі, потрібно буде звернути на декілька принципів придбання:

  • точність розкидання;
  • конструкція лопатей: склад добрива може реагувати з частинами техніки, окисляти їх або пошкоджувати. Нержавіюча або легована сталь частково захищена від таких реакцій і може служити довше;
  • вантажопідйомність;
  • радіус розкидання;
  • тип внесених добрив: для гранульованих можна використовувати будь-який розкидач, але для мікродобрив може знадобитися дооснастка іншими тарілками.
  • так само слід занепокоїтися наскільки доступні запчастини для розкидання і як швидко продавець зможе зробити техобслуговування.

Також слід виділити конструктивне виконання. На відміну від органіки, мінеральні добрива не займають багато просторового  місця, тому розкидач може бути навісний і причіпний.  Навісні більшою мірою будуть підходити фермерам, які мають невелику кількість площі та для тракторів з малою потужністю.  Причіпні потрібні для великих господарств з потужною технікою.

 

Розкидачів під різними торгівельними марками на ринку багато.  І хоча ця техніка не дуже дорога, проте від якості її роботи буде залежати майбутній урожай.  Тому вибирати і купувати потрібно лише хороший розкидач.

Розглянемо декілька доступних на ринку розкидачів. Почнемо з бюджетного варіанту, який підійде для малих фермерів – це МВД- 0.5 українського виробника. Простий та надійний розкидач для гранульованих добрив і розкидання насіння сидератів. Доза внесення встановлюється залежно від робочої швидкості агрегату та обертами ВОМ.  Рівномірність розподілу добрив по ширині регулюється дозуючим пристроєм. Дозуючий пристрій складається з простої заслінки яка відкривається циліндром.

Машина МВУ-0,5 А використовується, в більшості випадків, по перевантажувальній технологічній схемі. Складається з конічного бункера з запобіжною сіткою, пристроїв скребкової подачі і донного дозування, ротаційного сводоразрушітеля, відцентрового туковисіваючого апарату пневмомеханічного типу та механізму приводу робочих органів.

Туковисівний апарат складається з лопатевого диска.  На лопатях розташована кришка з центральним завантажувальним отвором.  У центрі диска укріплений конус-розсікач.  Пристрій подачі виготовлено у вигляді обертових на валу скребків, розташованих паралельно заслінкам дозуючого пристрою. Продуктивність агрегату складає 8-16 га, а ширина захвату гранулометричних добрив складає 16-24. Норма внесення добрив регулюється від 40 до 1000 кг/га , а насіння сидератів 10-200 кг/га. Ємкість бункера приблизно 600 кг.  Агрегатуються з тракторами 1,4 класу.

Ціна за такий розкидач приблизно 700 доларів .

Доволі недавно Kverneland почав завойовувати ринок розкидачів в Україні.

Завдяки Kverneland Exacta TL GEOSPREAD можливо досягти відмінних результатів розкидання добрив.  Система GEOSPREAD здійснює контроль над секціями, розмір яких складає всього лише 1 метр.  При максимальній кількості секцій 24, існує можливість перемикати секції в середині, а непотрібне перекривання встановлюється на абсолютний мінімум.  4 тензодатчика і датчик стандарту на Exacta TL GEOSPREAD є ключовими функціями, оскільки при управлінні секціями вагоме значення має точне зважування.  Загальна вигода від застосування GEOSPREAD в поєднанні зі швидкісним розкиданням і пристроєм контролю поворотної смуги GEOPOINT може становити до 15%.  Це досягається шляхом економії добрив і підвищення врожайності завдяки відсутності непотрібного перекривання.  Розкидувач Kverneland ExactaTL GEOSPREAD сумісний з ISOBUS і сертифікований AEF.  Ви можете використовувати розкидач в поєднанні з терміналами IsoMatch Tellus PRO, IsoMatch Tellus GO або будь-яким іншим сумісним з ISOBUS терміналом трактора.

Kverneland Exacta TLX GEOSPREAD має практично ті ж характеристики, що й Exacta TL GEOSPREAD, але поставляється з недавно розробленою системою CentreFlow з 8 лопатками на кожному диску для досягнення ідеального перекривання, незалежно від того, наскільки швидко ви переміщуєтесь.

 

Система GEOSPREAD

Якщо ви використовуєте програму IsoMatch GEOCONTROL в додатку до GEOSPREAD, ви можете точніше налаштовувати Exacta CL і TL GEOSPREAD.  Робоча ширина буде автоматично регулюватися відповідно до схеми перекривання і охоплення за допомогою системи GPS-позиціонування.  Наприклад, при русі по клиноподібному полю, або полю неправильної форми, GEOSPREAD почне поступово зменшувати робочу ширину.  Програмне забезпечення GEO spread використовує функцію контролю секцій програмного забезпечення IsoMatch GEOCONTROL, яке знаходиться в терміналі IsoMatch Tellus PRO або IsoMatch Tellus GO.  Робоча ширина розкидання ділиться на секції, розмір яких складає 1 метр мінімум (максимум 24 секції на TL GEOSPREAD, максимум 14 секцій на CL GEOSPREAD).  Автоматично регулюється не тільки ширина розкидання, але і норма внесення (кг/хв) відповідно до змінюваної ширини розкидання.  Це унікальне поєднання робочої ширини і регулювання норми внесення робить систему GEOspread надзвичайно точною при мінімальному впливі на зміну коефіцієнта варіації схеми розкидання.

Також розкидач можна розмістити на причепній платформі типу причепа, що дає змогу розвантажити навіску і зменшити навантаження на ґрунт, оскільки максимальна ємкість 3900 літрів.

Ширина розкидання може регулюватися до 45 метрів та нормою розкидання до 540кг за хвилину. Проста система EasySet пропонує значне спрощення процесу точного налаштування і регулювання норми внесення добрив.  Дві гідравлічні дозуючі пластини, кожна з трьома вихідними отворами, забезпечують рівномірну подачу добрив з бункера на  диски. Також для більш точного внесення потрібно калібрувати розкидач по типу добрив , розмір гранул та об’ємній масі. Система розкидання CentreFlow, в якій не відбувається ударного впливу, фрагментації, пилу: центральна точка викиду, плавне прискорення та відцентрована сила прискорюють добриво до швидкості обертання диска до того, як воно досягне лопатки. Схема розкидання з подвійним перекриванням забезпечує неперевершену точність.  8 лопаток на кожному диску забезпечують безперервну подачу добрив на поле.  Це важливо для досягнення високої продуктивності розкидання при значній швидкості переміщення.

Лідером розкидачів є ZA-TS від AMAZONE є сьомим поколінням дводискових розкидачів добрив.  Покупці можуть вибрати між механічним приводом від ВВП (ZA-TS Profi s) і гідроприводом (ZA-TS Profi s Hydro), що працює від гідророзподільника.  Версія з гідроприводом здатна ділити ширину розподілу на шістнадцять секцій, механічна версія – на вісім.

Розподільник здатний охоплювати ширину до 54 м (в залежності від типу добрива) на приголомшливій швидкості, яка досягає до 30 км/год.  Обсяг основного бункера становить 700 л.  Бункер глибокої витяжки не має кутів і зварних швів.  Це забезпечує безперервне і рівномірне зісковзування добрив.  Завдяки такій формі полегшується також процес очищення розкидача.

З оснащенням Hydro можна працювати незалежно від числа обертів двигуна трактора і з різною кількістю оборотів розподільних дисків.  Так економиться паливо, і можна вносити добрива особливо комфортно і точно.  При прикордонному внесенні добрив розподільник також працює при різній кількості оборотів розподільних дисків так, що в зоні перекриттів, а також на кордоні поля, можна досягти найкращого поперечного розподілу.

Залежно від терміналу управління на розподільниках з гідравлічним приводом можна вибрати від 8 до 128 секцій.

Зірчасті мішалки з сервоприводом у воронках забезпечують рівномірну подачу добрив на розподільні диски. Повільно обертаються зіркоподібні сегменти мішалки, сприяють рівномірному потоку добрив до вихідних отворів. Мішалка також обертається при зміщенні розподільчої системи, і тим самим ідеально розташована над вихідним отвором. Мішалка автоматично відключається, як тільки шиберна заслінка закривається.

Із допомогою зсуву розподільчої системи можна регулювати дальність і напрямок викиду. Ширину захвату можна індивідуально налаштовувати також за рахунок зміни числа обертів. Добрива насипаються централізовано при низькій швидкості, внаслідок чого, пошкодження гранул мінімальні. Завдяки концентричності зміщення розподільчої системи забезпечується завжди дбайливий режим застосування добрив.

Навіть при оптимальній частоті обертання дисків від 600 об/хв до 900 об/хв система AMAZONE Soft Ballistic System pro забезпечує плавний розгін гранул. Навіть ті добрива, гранули яких досить крихкі, зберігають стабільне розсіювання,  створюють оптимальну картину розподілу. Основна функція мішалки полягає в активній подачі потоку добрив на виході із збереженням постійної норми внесення.

Як коментує агроном  ТОВ “ МАIС” Дука Олександр: «Закінчується зима, і прийшов час вибирати чим підживлювати і в який спосіб підживлювати наші озимі культури. Одним з найдешевших способів і поширених методів є розкидання мінеральних азотних добрив. Для виконання цих робіт в нашому господарстві ми використовуємо розкидач мінеральних добрив виробництва ООО Оріхівсільмаш РДМ 3000. Даний агрегат агрегатується з тракторами з тяговим класом 1.4 і більше. Він забезпечує швидке та якісне внесення за рахунок рівномірного розподілу гранул на всю робочу ширину, яка становить 28 метрів за один прохід. Діапазон норм внесення дуже широкий від 20 до 1500кг на гектар. Розкидач знаходиться на спеціальному причепі, який свій тиск переносить на великі шини, а не на навіску трактора . Також цією перевагою є те, що ми можемо застосовувати його на тракторах  МТЗ 82 . Великі шини дають незначне ущільнення, тому це дає змогу використовувати його для підживлення озимих культур».

Міщенко Олександр Олександрович – агроном-консультант, менеджер з продажу засобів захисту рослин, мікродобрив та посівного матеріалу у Вінницькій та Черкаській області; фахівець департаменту оптових продаж по роботі із кінцевим споживачем компанії ТОВ «Хімагромаркетинг». Він говорить: «Працюючи в компанії, ми постійно стикаємося із найтиповішими проблемами аграріїв, адже супроводжуємо їх протягом всього вегетаційного сезону вирощування наших гібридів та застосування наших препаратів. Хоча спектр актуальних проблем постійно змінюється в залежності від сезону, проблема мінерального живлення завжди була та буде актуальною в найближчому майбутньому. Якщо коротко проаналізувати тенденції  аграріїв, серед наших клієнтів на даний момент, можна виділити, що близько 30% господарств вносять мінеральні добрива за допомогою звичайних розкидачів, не використовуючи при цьому комплексний аналіз ґрунту. При цьому вносять вони найтиповіші елементи безпосередньо під окремо вирощувану культуру, не беручи до уваги баланс того чи іншого елементу в ґрунті. Звичайно це найпростіший спосіб внесення, але він є досить застарілим та малоперспективним,  адже затрати на внесення добрив знаходяться на високому рівні, а їх реальна ефективність в кращому випадку недостатньо ефективно спрацьовує. Це зумовлено тим, що будь-яке поле є неоднорідним за забезпеченістю елементами живлення, тому їх надлишок, або нестача може призвести до проявів явища антагонізму серед елементів живлення”.

Досить часто стосовно цього питання можна зустріти проблему, коли господарство рік у рік вносить комплексне добриво з підвищеним вмістом фосфору. Як правило їх застосовують під час проведення основного обробітку ґрунту, в передпосівну культивацію чи при посіві. І цей захід з агрономічної точки зору повністю виправданий, адже фосфор найкраще стимулює розвиток кореневої системи та утворення генеративних органів. Але не потрібно забувати про те, що саме цей елемент, перебуваючи в природному чи штучно створеному надлишку, призводить до блокування засвоєння кальцію та магнію. В основному до таких підприємств належать малі господарства, в яких просто немає коштів для проведення аналізів та придбання техніки для диференційованого внесення мінеральних добрив, тому це питання в найближчому майбутньому залишатиметься відкритим.

Олександр Міщенко зауважує: “Близько 50% відсотків господарств, які працюють із нашою компанією кожні три роки проводять комплексний аналіз ґрунту та щорічний аналіз стосовно основних показників та  елементів живлення. Користуються, здебільшого, новими розкидачами звичайного типу та при застосуванні роблять акцент на внесенні саме тих елементів, які знаходяться в дефіциті. Проблемою цього варіанту є тільки те, що мінеральні добрива вносяться не диференційовано, що збільшує норму внесення близько на 20%, що безпосередньо впливає на собівартість вирощуваної культури та її маржинальності. До третьої групи господарств належать підприємства, які складають  близько 20%. Вони використовують в своїх господарствах виключно високотехнологічні розкидачі з диференційованим внесенням мінеральних добрив. Це дає їм змогу економити до 20% мінеральних добрив, паливно-мастильних матеріалів, а також значно збільшувати продуктивність агрегатів, що дає змогу економити дорогоцінний час. Особисто для мене однозначно, в найближчому майбутньому застосування диференційованого внесення буде найбільш доцільним в розвитку індустріального та інноваційного виробництва сільськогосподарських культур. Тому потрібно однозначно розвиватися в цьому напрямку, адже це, як на мене, один із найперспективніших способів зменшення собівартості вирощування з метою збільшення маржинальності тої, чи іншої культури в межах факторів на які безпосередньо може повпливати людина».

Владислав Гайдук, Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry