Що радять українські та закордонні науковці, аби запобігти ураженню коронавірусом

Відповідні поради зібрав та опублікував на своїй сторінці у соцмережах відомий український вчений біолог, член-кореспондент НААНУ Сергій Мельничук. “Прогнози щодо поширення світом інфекції даного штаму вірусу COVID-19 дуже приблизні. Це пов’язано з обмеженістю інформації, і новизною даного штаму, а також недооцінкою, в більшості випадків, складності ситуації. Але, як показують наявні дані, вірус буде широко поширений по всій Планеті. На даний момент вже інфіковано 116 з 197 країн Світу. І швидше за все – повне охоплення Планети відбудеться кінця березня – початку квітня”, – пише Сергій Дмитрович.

Науковець радить:
1. Залишайтеся вдома, і виходите з свого житла лише в крайніх випадках, і з чітким розумінням «куди йду, і що треба зробити»!
2. Максимально ізолюйте від контактів людей старшого віку. Чим старша людина – тим більший ризик смертності!
3. Якщо треба з кимось зустрітися – найкраще місце зустрічі – на відкритому повітрі, а ще краще – по телефону.
4. Оцінюйте стан здоров’я людини, з яким контактуєте. У разі підозри на поганий стан його здоров’я – припиняйте зустріч, вживайте заходів з дезінфекції, і йдіть. Ви – найперший оцінювач ситуації.
5. Якщо Ви курите – кидайте! В країні і так мало апаратів штучної вентиляції легень! Курці аналогів цигарок – не втішайтесь, вони більш шкідливі для Вас і Ваших бронхів, ніж звичайний тютюн!
6. Пийте, протягом дня, побільше чистої води (1,5-2 літра), підігрітої до температури 35-40 градусів.
7. Ніяких рукостискань! Використовуйте інші способи вітання – кивок, кулак об кулак, ліктями, туфлями тощо.
8. Використовуйте тільки свій кулак, щоб торкнутися вимикачів світла, кнопки ліфта тощо.
9. Використовуйте одноразові рукавички при контакті з предметами в громадських місцях.
10. Відкривайте двері закритим кулаком або стегном – не беріться за ручку рукою, якщо є інший спосіб відкрити двері. Особливо це важливо для туалетів і дверей в публічних місцях!
11. Використовуйте дезінфікуючі серветки в магазинах, коли користуєтесь возиками, включаючи протирання ручки і дитячого сидіння в продуктових візках.
12. Мийте руки з милом протягом 10-20 секунд і / або використовуйте дезінфікуючий засіб для рук на спиртовій основі, що містить більше 60% спирту щоразу, коли Ви повертаєтеся додому з БУДЬ-ЯКОГО місця, де були інші люди.
13. Тримайте пляшку з дезінфікуючим засобом у кожного входу в Ваш будинок. І в Вашому автомобілі для використання після заправки або торкаючись до інших забрудненим предметів, коли Ви не можете відразу ж вимити руки.
14. Якщо можливо, кашляйте або чихайте в одноразову хустинку, і викидайте. Використовуйте свій лікоть, тільки якщо немає іншої можливості. Одяг на Вашому лікті може містити вірус, який може зберігатись там до тижня і більше!
Важливі зауваження:
• Цей вірус поширюється великими краплями при кашлі та чиханні. Це означає, що повітря від дихання іншої людини не вразить Вас! АЛЕ всі поверхні, де ці крапельки приземляються, заразні в середньому протягом тижня – все, що пов’язано з інфікованими людьми, буде зараженим і потенційно заразним.
• Вірус знаходиться на поверхні, і Ви не заразитеся, якщо на Ваше незахищене обличчя ніхто не буде прямо кашляти або чихати!
• Цей вірус має рецептори тільки для клітин легень (він вражає тільки легені). Єдиний шлях зараження цим вірусом – потрапляння його через ніс або рот з Вашої руки, кашель або чихання зараженого в Ваш ніс, рот, очі.
Що треба мати вдома на період пандемії:
1. Запасіться одноразовими рукавичками, відповідних розмірів для походів по магазинах, заправки автомобілів і всіх інших видів діяльності поза приміщеннями. В автомобілі краще мати окрему пачку рукавичок для заправки, тому що на самих заправках може їх просто не виявитися в даний період.
2. Запасіться (або пошийте самі) одноразовими масками (навіть найпростіші) і використовуйте їх, щоб не доторкатися до свого носа або рота (ми доторкається до носа і рота близько 90 разів на день, не помічаючи це!).
Це єдиний спосіб, яким цей вірус може уразити Вас – він специфічний для легень!
Проста маска не запобігатиме потраплянню вірусу при прямому чиханні в ніс або рот – вона тільки захистить Вас від дотику до Вашого носа або рота. Захистити може тільки спеціалізовані маски-респіратори з класом захисту FFP2, які здатні утримувати 94% шкідливих речовин (віруси в тому числі), а також респіратори класу захисту FFP3, які є найнадійнішими, серед найпоширеніших, і здатні відфільтрувати близько 99% відсотків твердих і рідких частинок.
3. Запасіться зараз дезінфікуючими засобами для рук. Краще у вигляді спрею. Товари та послуги для рук, щоб бути ефективними, повинні бути на спиртовій основі, і містити більше 60% спирту.
4. Запасіться препаратами, що містять сполуки цинку (краще у вигляді органічної форми). Доведено, що ці сполуки ефективні для блокування розмноження більшості вірусів (в тому числі і коронавірусу) в горлі і носоглотці. Використовуйте за призначенням кілька разів на день, і особливо, коли Ви починаєте відчувати початок симптомів захворювання. Найкраще лягти і дати льодянику або таблетці розчинитися в задній частині горла і носоглотки або бризнути в горло спреєм в горизонтальному положенні.
Люди ніколи раніше не стикалися з цим штамом вірусу, і в результаті цього наш організм не має імунітету до нього. Сьогодні вірусологами, і інші фахівці з усього Світу роблять величезні зусилля з вивчення молекулярної і клінічної картини і характеристик цього вірусу. Колосальні знання по генетичній будові, структурі і вірулентності цього вірусу вже досягнуті ними вже сьогодні. АЛЕ в цьому році, швидше за все, не буде випущено в масове використання НІЯКИХ ліків або вакцин, які могли б захистити людство або обмежити інфекцію всередині нас. Дай Бог, щоб це було не так!
Поки доступні тільки симптоматична підтримка і превентивні заходи поширення вірусу серед людей.
Тому золоте правило для збереження здоров’я – це карантин і обмеження контактів між людьми!
Будьте здорові, і ставтеся з розумінням до оточуючих!
Все в наших руках!

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry