Євролисток є найбільш впізнаваним маркуванням для органічних харчових продуктів в країнах ЄС

За результатами 2019 року світовий ринок органічних продуктів перетнув позначку в  100 млрд євро. Найбільшими ринками є США та Європейський Союз. Саме вибір споживача на користь органічних продуктів спонукає ринок до подальшого розвитку. Що ж стоїть за цим вибором та як обирати правильно?

Через подальше стимулювання попиту на органічну продукцію ЄС, зокрема, планує досягти цілей стратегії «Від ферми до виделки» щодо збільшення частки земель під органічним виробництвом до 25% до 2030 року. Вже наприкінці березня очікуємо, що Єврокомісія оприлюднить детальний план дій по досягненню цієї цілі, де особлива увага буде приділена споживачам.

Як обрати дійсно органічний продукт?

Кілька рекомендацій від OrganicInfo.ua:

Оскільки в Україні ще не запрацював у повній мірі Закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» і поки що немає продуктів з українським маркуванням, пропонуємо вибирати органічну продукцію з так званим євролисточком – це затверджений в ЄС знак для маркування органічної продукції та такої, що виготовлена за стандартом, еквівалентним органічному законодавству ЄС. Наразі переважна більшість органічної продукції, що представлена на полицях українських магазинів, марковані саме так.

Варто зазначити, що за результатами опитування споживачів в ЄС у 2020 році, євролисток є найбільш впізнаваним маркуванням для харчових продуктів – його розрізняють 56% споживачів.

Важливо також звернути увагу, що поруч з євролисточком повинен бути зазначений кодовий номер органа сертифікації, що здійснив сертифікацію виробника. За цим номером ви зможете перевірити дійсність виданого сертифікату.

До речі, важливе право споживача, якщо ви не впевнені в маркуванні або на етикетці відсутня необхідна вам інформація, – ви завжди має право вимагати копію сертифікату, який підтверджує органічний статус продукції.

 

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry