Представники ООН та Туреччини передбачили перевірку 40 суден у понеділок

Посередники продовжують самостійно підтримувати роботу зернового коридору, поки відсутні ті, що постійно заважають.

У понеділок, 31 жовтня, з морських портів Одеса, Чорноморськ та «Південний» у напрямку країн Африки, Азії та Європи вийшли 12 суден з 354,5 тис. тонн агропродукції.

Про це інформує «Порти України» із посиланням на прес-службу Міністерства інфраструктури.

Разом з тим, прохід до українських портів під завантаження дозволений 4 суднам, які напередодні пройшли інспекцію СКЦ за участі всіх сторін, включаючи представників Росії.

Згідно з пропозицією Спільного Координаційного Центру (СКЦ) представники ООН та Туреччини передбачають у понеділок роботу 10 інспекційних груп для перевірки 40 суден. Така пропозиція була прийнята представниками України. Представників Росії було поінформовано.

Наразі представники ООН та Туреччини ведуть перемовини з делегацією Росії та продовжують шукати рішення для повноцінної реалізації «Зернової ініціативи», поінформували в МІУ.

Раніше міністерство повідомляло, що рух 218 суден фактично заблоковано через призупинення Росією участі в Ініціативі щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування. У МІУ нагадали також, що фактична блокада зернового коридору з боку Росії розпочалася ще у вересні. Це проявлялось у штучному затягуванні та зменшенні кількості інспекцій, що призвело до створення черги у 176 суден з 2,1 млн агропродукції на борту.

З моменту виходу першого судна вдалося експортувати понад 9 млн тонн продовольства, з них більш ніж 5 млн тонн — до країн Африки та Азії. В рамках Всесвітньої Продовольчої Програми під егідою ООН до країн, що перебувають на межі голоду, було відправлено 190 тис. тонн української пшениці.

У суботу, 29 жовтня, Росія поінформувала Спільний координаційний центр у Стамбулі про односторонній вихід із Чорноморської зернової ініціативи, аргументувавши цей крок атакою дронів на Севастопольську бухту, під час якої були пошкоджені кораблі чорноморського флоту РФ.

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry